Egy új altcoin a GPU-k piaca helyett az SSD-k piacát nyírhatja ki

A BitTorrent alapító Bram Cohen által a közelmúltban létrehozott Chia hálózat egy teljesen új elgondolás alapján a számítógépen rendelkezésre álló üres tárhelyet felhasználva bányászik újabb és újabb érméket. Ennek köszönhetően a hálózat működtetéséhez nincs szükség bivalyerős bányászgépekre, csúcskategóriás videókártyákra, vagy kifejezetten erre a célra készített bányász áramkörökre. Ezek azon kívül, hogy rendkívül költségesek, óriási mennyiségű energiát is fogyasztanak.

A hagyományos kriptovaluták bányászatának hatalmas energiaigénye egyre jobban terheli a környezetet, mellyel kapcsolatban már számos ismert tech-guru, többek között Bill Gates is komoly aggályainak adott hangot.

A bitcoin által használt „Proof-of-Work” lényege, hogy a bányászok, a számítógépük GPU kapacitását használva dolgoznak fel brutális mennyiségű adatot, majd az így kapott információ biztosítja a hálózat megbízható és biztonságos működését. Ezzel szemben a Chia „Proof of Time and Space” nevű megoldása, az adott eszközön szabad hardverkapacitásra támaszkodik a hálózat működtetéséhez és az adatfeldolgozáshoz, a felhasználókat pedig a rendelkezésre bocsátott tárhely mérete alapján jutalmazza.

Ennek köszönhetően nincs szükség különböző, kiemelkedően erős GPU kapacitással rendelkező drága eszközökre ahhoz, hogy az érmék bányászatában valaki hatékonyan részt vehessen, hiszen a Chia esetében bármilyen alapvető eszközön szabadon lévő tárhely felhasználható az adatfeldolgozáshoz.

Csöbörből vödörbe

Kritikusok szerint azonban ez a fajta megközelítés nem old meg semmilyen problémát, csupán egy újat generál a már meglévő probléma mellé. Hasonlóan ahhoz, ahogy a bitcoin berobbanásakor a bányászok egyre növekvő tábora óriási videókártya hiányt teremtett, melynek hatására átlagos felhasználók sokszor alig tudtak hardverhez jutni, a „Proof of Time and Space” megközelítés ugyanilyen hatást idézhet elő a HDD és különösképpen az SSD piacon.

Ezen félelmek pedig már most kezdenek beigazolódni. Annak ellenére, hogy a Chia még nem is kereskedhető semmilyen platformon, Kínában már ezerszámra vásárolják fel a HDD-ket és SSD-ket az altcoin elterjedésére spekuláló kriptobányászok. Egy ilyen durva keresletnövekedés pedig értelemszerűen rövid úton az eszközök árának megugrását is magával fogja hozni, ugyanazt a problémát okozva, mint ami a GPU piacon már tapasztalható.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük