Európa megnyithatja a kapukat a kriptobefektetések előtt

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) az uniós pénzügyi szabályozási keret szélesebb körű vizsgálatának részeként kezdeményezte az UCITS (Átruházható Értékpapírokkal Foglalkozó Kollektív Befektetési Vállalkozások) cégek kriptovaluta-befektetéseire vonatkozó szabályainak felülvizsgálatát. A felülvizsgálatra az Európai Bizottság (EB) azon kérésére válaszul kerül sor, hogy az UCITS-ra vonatkozó szabályok lépést tartsanak a gyors piaci fejlődéssel. Beleértve a robbanásszerűen fejlődő kriptoszektort is.

Mit is jelent az új felülvizsgálat?

Az UCITS Elfogadható Eszközökről szóló irányelv 2007-es bevezetése óta a pénzügyi eszközök köre jelentősen kibővült. Ez szükségessé tette annak újraértékelését, hogy milyen eszközöknek kell ezen alapok számára hozzáférhetőnek lenniük. Főleg, mivel ezek az alapok magas szintű befektetői védelmükről ismertek. És népszerű választásnak számítanak a lakossági és intézményi befektetők körében Európa- és világszerte. A jelenlegi szabályozási keret meghatározza azon eszközökre vonatkozó kritériumokat, amelyekbe ezen alapok befektethetnek, a likviditás és a kockázati diverzifikáció biztosítása céljából. A digitális eszközök, például a kriptovaluták térnyerése azonban olyan új kihívásokat és lehetőségeket vetett fel, amelyeket a meglévő irányelvek nem fednek le megfelelően. A magas volatilitásukról is ismert digitális eszközök egyedi kockázatokat és potenciális előnyöket jelentenek a befektetők számára, amelyeket megfelelően kell szabályozni. Azért ez a fajta megközelítés érdekes fejleményt is jelentene.

Mert az UCITS-alapok jellemzően az értékpapírok körül forognak. A kriptovaluták bevonása ebbe a szabályozásba azt is jelentheti, hogy a digitális eszközöket is ilyenként szabályoznák az EU-ban. Az ESMA kezdeményezése azt jelenti, hogy az érdekelt felek hozzájárulását kérte a vonatkozó keretrendszer kiigazításához. A hatóságot annak megértése is érdekli, hogy milyen következményekkel járna, ha az UCITS-alapok számára lehetővé tennék a kriptoeszközökbe való befektetést. Az augusztus 7-ig tartó konzultációs folyamat során a befektetési vállalkozások, a fogyasztóvédelmi csoportok és más pénzügyi szervezetek visszajelzéseit gyűjtik össze. Aztán ezeket a válaszokat a Bizottságnak szóló tanácsadása keretében feldolgozza a hatóság. Javaslatot is tesznek majd arra, hogy ki kell-e és hogyan terjeszteni az elfogadható eszközök körét a kriptoeszközökre és más befektetési eszközökre. Ez tehát egy újabb pont, amely azt mutatja, hogy az EU kifejezetten gyakran és behatóan foglalkozik a kriptokkal.