Egyesek pénze eltűnt a kriptotárcából, nagy a káosz

Egyes salvadoriak azt állítják, hogy a Chivo kriptotárcájukból eltűntek a pénzeszközök. Záporoznak a felháborodott bejegyzések a közösségi médiában.

“Nincs technikai támogatás, csak értelmetlen telefonhívások, hol van a pénzem” – írta egy Luis Guardado nevű salvadori lakos, közvetlenül Nayib Bukelének, az ország elnökének.

A Salvadorban elindított, állam által támogatott Chivo tárcákban a pénzeszközök egy része állítólag eltűnt, a közösségi médiában posztoló sok salvadori szerint.

A Twitteren már legalább 50 salvadori számolt be arról, hogy decemberben elvesztette pénzeszközeinek egy részét, ez összesen több mint 96 000 dollárnyi értékű bitcoint jelent. Volt, aki csak 61 dollárral lett szegényebb, mások arra panaszkodtak, hogy több ezer dollár hiányzik a tárcájából.

Bukele októberben azt mondta, hogy 3 millió salvadori használja a Chivo tárcaszolgáltatását, ami nagyjából az ország 6,5 millió lakosának a felét jelenti. Júniusban jelentette be először az elnök a bitcoin-törvényt, az országban akkor sokan ellenezték az intézkedést különböző okokból, többek között a kriptovaluták volatilitása miatt. Azt állították, hogy a bitcoin árfolyamingadozása miatt komoly problémákkal kell szembenéznie az államnak és a lakosságnak is. A törvény szeptember 7-i hatályba lépése előtt tüntetők vonultak végig a fővároson, San Salvadoron, és a későbbi tiltakozások során egyesek kifosztottak és felgyújtottak néhány Chivo BTC-automatát.

Salvador elnöke gyakran népszerűsíti a közösségi médiában a bitcoint, valamint a hozzá kapcsolódó projekteket, beleértve az ország vulkánjaiból származó geotermikus energia kriptobányászatra való felhasználását és egy bitcoin város építését is, amelyet BTC-kötvényből kívánnak finanszírozni. A cikk írásának idején az ország kincstárában 1391 BTC van – nagyjából 68 millió dollár értékében, miközben a kriptoeszköz ára 49 100 dollár körül mozog.