Egyetlen tőzsdén 4 perc alatt 7500-ig zuhant a Bitcoin

Bitstampen értékesített 400 BTC állhat a masszív esés mögött, minek hatására 7%-ot esett 4 perc alatt a vezető digitális valuta.

13:41-kor magyar idő szerint 124 BTC-t értékesítettek a tőzsdén 7900 dollárról 7700-ra nyomva le az árfolyamot. Ezt egy halvány korrekció követte, de 13:42-kor újabb 115 BTC értékesítését adták ki, ami 7 600-ig nyomta lejjebb az árfolyamot.

Két további értékesítés követte az előzőeket, 75 BTC-s értékesítés 13:43-kor és 13:44-kor. A művelet egy precízen kivitelezett értékesítési akció volt, ami percenként 100 dollárt faragott a BTC árából.

A Bitstamp egyike azoknak a tőzsdéknek, ami a készpénzben elszámolt bitcoin határidősök árát a CME-ről határozza meg.

A CME határidőseinek bitcoin árfolyama a Bitstamp, Coinbase, Kraken és az itBit átlagolt árfolyamából tevődik össze. Azaz, ha a Bitstampon manipulálásra kerül az árfolyam egy nagy volumenű értékesítési megbízással, akkor szinte ugyanaz, mintha a CME-n manipulálnák.

Hasonlóra pedig már volt példa a múlt hónapban és kezd egyre nyilvánvalóbbá válni, hogy bizonyos szereplők, akik a hagyományos határidős piacokon és a bitcoin spot piacán is aktívak, nagyon jól keresnek azzal, hogy pár millió dolláros spot piaci aktivitással nagyokat akasztanak a határidős piacokon.

A bitcoin árfolyama általában emelkedik miután lejárnak a határidős piacokon a kontraktusok mivel utána újra meg kell venniük a következő havi lejárat előtt. A múlt hó óta azonban az árfolyam inkább oldalazott mindaddig, amíg ma egy éleset zuhant.

Az árupiaci tőzsdéken már régóta ismert, hogy a bankok és Wall Street fináncai manipulálják az arany, ezüst és néha még a devizák árfolyamát is.