1 millió dollárt veszített egy AAVE-felhasználó egyetlen hiba miatt

A kiindulópont – a változás

Először csak a Twitteren tűnt fel a hír, amely aztán elkezdte bejárni a kriptós sajtót az elmúlt órákban. Eszerint egy felhasználó 1 millió dollárt veszített el a DeFi piac egyik sztárcoinjával, az AAVE-val (egy másik sztárról még írtunk itt korábban). Nemrégiben kezdődött az a projekt, amelynek keretében az Aave elkezdte lecserélni eredeti tokenjét, a LEND-et egy új tokenre, az AAVE nevet viselő tokenre.

 

Ennek hátterében az állt, hogy a LEND már rendkívül elavulttá vált, komoly technikai hiányosságokkal küzdött. Plusz, már semmilyen formában nem tudta azokat a követelményeket teljesíteni, amelyek fennállnak egy ilyen tokennel szemben.

A felhasználó tévedése

Alapesetben ennyi lenne ez a hír, hiszen ez “business as usual”. Viszont volt, aki számára ez az átállás súlyos következményekkel járt. Egy felhasználó ugyanis hatalmas mennyiségű pénzt veszített, amikor nagy mennyiségű AAVE tokent küldött a szerződés címére, nem sokkal azután, hogy a LEND-ből AAVE lett. Ezután pedig a felhasználó inaktívvá vált. A TokenOops Twitter-oldal számolt be először arról, hogy egy felhasználó pontosan 28050 AAVE tokent “égetett el” két héttel ezelőtt, amikor a tényleges fogadóoldal helyett a szerződés címére küldte őket.

Ennyi AAVE nagyjából 1 millió dollárt ért abban a pillanatban. Ráadásul ekkora számú AAVE egyébként a teljes tokenre is hatással van, hiszen a 28 ezer darab az összes AAVE 17.5%-át jelenti. Talán ez kevésbé közismert, de ha egy szerződés címére küld valaki pénzt, akkor az esetek nagy részében azzal már nem lehet mit kezdeni. Nincsen semmilyen nyilvánosan vagy akár admin által elérhető olyan funkció, ami segíthetne visszaszedni a szerződés címére küldött érméket.

Mi történhetett?

A felhasználóról semmit nem tudni, nem jelentkezett fórumokon és a közösségi médiában sem posztolt balszerencséjéről. Pedig valószínűleg igyekezett mindent jól csinálni, hiszen az adott cím logja szerint először az összes LEND tokent átkonvertálta AAVE tokenekké, majd megpróbálta elküldeni ezeket egy címre. De sajnos nem egy általa birtokolt címre, hanem a szerződés címére küldte el őket.

AAVE to LEND
Forrás: forex-academy.com

Ami érdekesség, hogy nem sokkal azelőtt, hogy ezt az 1 millió dollárt “elégette”, ugyanez a felhasználó több tízezer dollárt küldött egy normál Ethereumos címre, ergó biztos tudta, hogy mi a folyamat. Sokan valamiféle bugot vagy egyszerű hibát sejtenek az eset hátterében. Nem az első eset mostanában, ahol egy felhasználó komoly összegű tokent tüntet el, volt aki 1 millió dollár értékű USDT stablecoint küldött a Swerve szerződés címére, ezzel elérhetetlenné téve azokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük