Egymillió hiányzó üzenetet kell beszolgáltatnia a Ripple cégnek: döntő lehet az ellene folyó perben

Tovább bonyolódik a SEC kontra Ripple cég bírósági ügy. Egy amerikai bíróság kimondta, hogy a fintech cég köteles mintegy egymillió hiányzó Slack üzenetet beszolgáltatnia a SEC-nek átvizsgálásra.

A Ripple fellebbezett a döntés ellen kijelentvén, hogy az üzenetek beszerzése mintegy egymillió dollárjába kerülne, ám a bíró azt elutasította mert az üzenetek kivizsgálását kritikusnak és egyben egyedi bizonyítéknak ítéli az amerikai pénzfelügyelet által regisztrálatlan részvénykibocsátással gyanúsított cég ügyében.

A SEC még december 20-án nyújottt be keresetet a Ripple Labs ellen, illetve a jelenlegi és korábbi vezérigazgatója, Christian Larsen és Bradley Garlinghouse ellen, amiért az XRP-t nem regisztrált értékpapírként értékesítette. A Law360 bírósági dokumentumai szerint az eredeti augusztus 9-i SEC indítványában azzal érvel, hogy a Ripple alkalmazottak közötti üzenetek „relevánsak a felek állításainak és védelem szempontjából, és arányban állnak a bírósági ügy súlyosságával”. A dokumentumban a Ripplét továbbá felszólítják, hogy a hiányzó Slack üzeneteken kívül minden, 22 e-mail szolgálttatónál tárolt üzenetet be kell szolgáltatnia átvizsgálásra:

Ezek az üzenetek a következők: a) megbeszélések a Ripple azon szándékáról, hogy spekulatív kereskedést kívánnak létrehozni az XRP-ra, b) a Ripple bejelentések és lépések hatása, valamint a Ripple aggodalmak az XRP árára, illetve a Ripple általános üzleti tevékenysége és az XRP értékesítések kapcsolatára és központi fontosságára, és (d) az XRP szabályozási státuszára vonatkozó üzenetek.

Ripple a döntés ellen azzal érvelt, hogy tisztességtelen és ésszerűtlen az üzenetek beszerzése és akár 1 millió dollár extra költséggel is járhat számára több hónapon keresztül. A bíró a fellebbezést azzal utasította el, hogy az ügy fontossága bőven meghaladja a Ripple költségeit.

Úgy tűnik minden nap van egy piacbefolyásoló csavar a SEC kontra Ripple ügyben. Augusztus 31-én arról számoltunk be, hogy a Ripple beadott egy indítványt, ami az amerikai pénzfelügyelet alkalmazottainak Ripplére és XRP tokenre vonatkozó belső üzeneteit szeretné kikérni. A ma napvilágot látott friss fordulat azonban azt a látszatot kelti, hogy a Ripple indítvány pontosen erre az augusztus 9-én kijött bírói döntésre adott válaszként született.