Egyre kevésbé jövedelmező az Ethereum bányászat

A Susquehanna amerikai kereskedelmi és technológiai cég szerint az Ethereum (ETH) bányászat videokártyákkal nem nyereséges többé. A CNBC november 13-ai beszámolója a Susquehanna azzal magyarázza állítását, hogy a kriptopénz árfolyama drasztikusan csökkent valamint a hashráta is jelentősen visszaesett.

A Susquehanna elemzése szerint az ETH bányászok, akik GPU alapú konfigurációkat használnak, 0 dolláros jövedelmezőséggel dolgoztak november elsejétől kezdődően. Ez 2017. júliusában még 150 dollár körül mozgott. Susquehanna elsősorban az Ethereum árcsökkenését okolja. Az altcoinnal jelenleg 175 dollárt ér, ami 47.88%-os esés 2017. azonos időszakához képest. 1350$. 2017. november 15-én az árfolyam 320 dollár körül kereskedett a Coinbase-n.

Egy másik érdekes adat a Susquehanna felméréséből, hogy 2017. július 17-én a cég még havi 147 dolláros nyereségről számolt be akkor, mikor a napi árfolyam záróára 190 dollár volt a Coinbase-n, ami csak valamivel több a jelenlegi árfolyamnál.

Susquehanna kiért egy másik tényezőre is: az Ethereum hálózat hashrátája a 2018. augusztusi csúcshoz képest jelentősen esett. A magas hashráta segítségével a bányászok könnyebben tudják kiszámítani a következő blokkot és azért cserébe ETH jutalomban részesülni.

Ethereum hálózat hashrátája | Forrás: Etherscan

Christopher Rolland, a Susquehanna elemzője a CNBC-nek elmondta, az Nvidia GPU kártyáinak használata “már nem nyereséges”, és rámutatott arra, a videokártya gyártó kriptovalutákhoz köthető bevételei körülbelül 100 millió dollárral csökkentek. Szerinte, ez a bevétel közel lesz a nullához az Nvidia 3. negyedévi jelentésében, amely a héten fog megjelenni:

“Ebben negyedben nagyon alacsonyra becsüljük a kriptopénzekkel kapcsolatos GPU-eladásokat, összhangban az [Nvidia] menedzsment korábbi megjegyzéseivel, hogy nem számolnak lényeges kriptovaluta bányászat céljából értékesített hardverbevételekkel a 2018-as év harmadik negyedévében.”

A Trefis elemzőcég szakértői azt állítják, hogy az Nvidia általános Q3-as bevételei emelkedni fognak és a Susquehanna-hoz hasonlóan az jósolják, hogy a kriptovaluta tevékenységből származó értékesítés csökkenő tendenciát mutat.

Augusztusban konkrétan azért indult esésnek az Nvidia részvényárfolyama mert csökkenésnek indultak a digitális valutabányászati hardverek értékesítéséből eredő bevételei, amit az elhúzódó negatív árfolyam trend okoz.

A bányász tevékenység jövedelmezőségét Te is kiszámolhatod a bányász kalkulátorunkon keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.