Rohamosan nő a Bitcoin ATM-ek száma világszerte

Időről-időre rá szoktunk pillantani a Bitcoin automaták helyzetére a világban, mert ez a szám azért jól mutatja a hozzáférhetőség és elfogadottság szintjét. 2020 októberében még mindössze 10 ezer Bitcoin ATM volt a világon, azóta viszont közel 40 ezer darabra nőtt ez a szám. És ez nem csak valamilyen csinosítgatott statisztika. Szakértők szerint a kriptokban, a Bitcoinban rejlő lehetőségek és a cégek megfelelő stratégiai terjeszkedése is hozzájárul a komoly növekedéshez.

Mert sokak számára a bankok és a pénzügyi intézmények jelentik a gátat a kriptovilágba való belépéshez. Viszont a Bitcoin ATM-ek áthidalják ezt a szakadékot és lehetővé teszik, hogy a felhasználó készpénzért vehessen bitcoint. Ez főleg a fizikai pénzt preferálók és a bankon kívüli populáció számára hasznos. De ott van például az online tőzsdékhez képest biztosított anonimitás és gyorsaság. Nem kell megadni személyes adatokat, nem kell várakozni. Bemegy a pénz és már megy is a coin a tárcába. A cégeknek is megéri az üzlet, hiszen komoly hasznot lehet szerezni a normál spot BTC áron felül felszámolt tranzakciós díjakkal.

Vannak kihívások, de a Bitcoin ATM-ek fejlődése töretlen

A legnagyobb nyomonkövető oldal, a Coin ATM Radar szerint 38308 darab Bitcoin ATM van jelenleg a világon – ez a cikk írásának pillanatában, mert a szám folyamatosan nő.

A kriptopiac elmúlt hónapokban történő fellendülésével együtt több mint 6000 új ATM-et helyeztek üzembe. Több mint 70 országban érhetőek el már Bitcoin automaták, de ne feledkezzünk meg róla, hogy más kriptokat is vehetünk az automatákkal. A Bitcoin mögött elérhetőség tekintetében a Bitcoin Cash és az Ether következik. Ami viszont figyelemreméltó, hogy az összes kriptoautomata 80%-a az Egyesült Államokban található, de sok van még Kanadában, Salvadorban, Németországban és Spanyolországban is. Magyarországon a nyomonkövető oldal szerint 64 Bitcoin ATM található jelenleg, főleg Budapesten.

Az is az ATM-ek malmára hajtja a vizet, hogy számos országban a szabályozási környezet egyre inkább kriptobarát. A kormányok felismerik a digitális eszközökben rejlő lehetőségeket, és olyan kereteket vezetnek be, amelyek támogatják az iparág felelős növekedését. Az optimista kilátások ellenére a Bitcoin ATM iparág nem mentes a kihívásoktól. Egyes üzemeltetők nem rendelkeznek a szükséges tapasztalattal vagy pénzügyi háttérrel ahhoz, hogy eligazodjanak a kialakulóban lévő piacon. Ez biztonsági résekhez vezethet, és végső soron csökkentheti a felhasználók bizalmát. Emellett egyes régiókban továbbra is fennáll a szabályozási bizonytalanság, ami a potenciális befektetőket kivárásra késztetheti. őket.