Luxusautókat és 15 millió dollárnyi kriptovalutát foglalt le a kínai rendőrség egy átverés kapcsán

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A kínai rendőrség 15 millió dollár értékben kriptovalutát és 2 millió dollár értékben luxusautókat foglalt le egy új csalással kapcsolatban. Az állítólagos elkövetők hamis Huobi tokeneket értékesítettek.

A Kínai Közbiztonsági Minisztérium, mely az ország rendészeti erőinek felügyeletéért felelős, csütörtökön mondta el, hogy a rendőség Wenzhou városában 10 gyanúsítottat tartóztatott le az ügyben.

A rendőrség 100 millió kínai jüan (15 millió dollár) értékben foglalt le bitcoin, ethereum (ETH) és tether kriptovaluta eszközöket. Emellett luxusautókat is lefoglaltak, köztük egy Ferrarit és egy McLaren-t, valamint a gyanúsítottak tulajdonában lévő luxusvillákat is – írja a Coindesk.

1 ETH küldése esetén 13 dollár tiszta hasznot ígértek

Az esetet először egy Li vezetéknéven azonosított áldozat jelentette a rendőrségnek áprilisban. Li a Telegramon csatlakozott egy “Huobi Global Arbitrázs HT Kínai Közösség” elnevezésű csoporthoz.

A csoport egy “okos blokklánc szerződést” hirdetett, melyről azt állították, hogy képes Huobi tokeneket (HT) generálni – a Huobi tőzsde saját kriptovalutáját. Az ügylet keretében 8 %-os hozamú arbitrázs lehetőséget kínáltak – mondta az áldozat.

“Egyszerűen fogalmazva: ha egy egység ETH-t küldesz a megadott címre, 60 HT-t kapsz. Ezután el tudod adni a tokeneket és a különbség tiszta nyereség” – mondta Li a rendőrségnek.

A minisztérium jelentéséből az derült ki, hogy a HT ára július 3-án 4 dollár volt, míg az ETH-é 227 dollár. Az ügyleten elérhető nyereség tehát 1 ETH esetében 13 dollár volt.

Azonban miután Li elküldött a 10 ETH-t a Telegram adminisztrátora által megadott címre, hamis tokeneket kapott, amiket nem tudott értékesíteni – ekkor jelentette az esetet a rendőrségnek.

Kapcsolódó: Mozgásban van 67 millió dollárnyi EOS a PlusToken csalásból

Teljes operáció dolgozott azon, hogy legitim lehetőségnek tűnjön

A minisztérium szerint a gyanúsítottak több tucatnyi hasonló csoportot hoztak létre, több mint 10.000 hamis felhasználói fiókkal egyetemben, hogy a potenciális áldozatok azt higgyék, hogy a csalás egy legitim arbitrázs lehetőség.

Miután így több tízezer ethereumot begyűjtöttek, a rendőrség szerint az átverés mögött álló koponyák – Chen, Yu és Xu – akiknek hét alkalmazottja is az operáción dolgozott, extravagáns életmódba kezdtek villákkal, sportautókkal és éjszakai klubokkal.

A rendőrség elismerte, hogy ez egy új típusú bűncselekmény Kínában, de nem közölték, hogy pontosan hogyan leplezték le a tetteseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.