Az EKB új jelentést tett közzé a digitális euró előkészítési fázisáról

Az Európai Központi Bank (EKB) közzétette a digitális euró előkészítési fázisáról szóló első jelentését, amely bemutatja a tervezés menetét, a legfontosabb fejlesztéseket, illetve a online és az offline fizetésekre vonatkozó adatbiztonsági intézkedéseket.

A felhasználók számára a digitális euró a készpénzhez hasonló szintű adatvédelmet fog biztosítani, áll az EKB által közzétett nyilatkozatban. Az offline fizetés során a tranzakció adatait kizárólag a fizetést kezdeményező és a kezdeményezett fogja ismerni; nem osztják meg azt sem a pénzforgalmi szolgáltatókkal, sem pedig az eurorendszerrel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a központi bank bármilyen forgatókönyv alapján képes lehet szabályozni a költéseket és kontrollálni a digitális euró használatát.

Az EKB továbbá együtt fog működni a nemzeti központi bankokkal és más érdekelt felekkel, hogy meghatározzák a digitális euró birtoklásának korlátait, valamint véglegesítik a CBDC (központi banki digitális valuta) szabálykönyvét, amely tartalmazza az euroövezeten belüli szabályrendszert és eljárásokat. A jelentés szerint a valuta célja, hogy mindenki számára biztosítsa a digitális fizetési eszköz használatának szabadságát, függetlenül a jövedelemtől és a földrajzi elhelyezkedéstől.

Az előkészítési fázis 2023. november 1-jén kezdődött és várhatóan 2025. október 31-ig tart. A digitális euró bevezetése kizárólag a jogalkotási folyamat befejezését követően indulhat el, a projekt előrehaladásáról folyamatosan tájékoztatják majd az európai törvényhozókat és a nyilvánosságot.

Így haladnak a CBDC-k körüli események

Februárban az EKB közzétett egy posztot és egy videót a digitális euróról, hogy kihangsúlyozza, a CBDC nem befektetési céllal fog létrejönni. Ezzel együtt a bankokat is próbálták megnyugtatni, azok ugyanis attól tartanak, hogy az ügyfelek kiveszik majd betéteiket. Ami a jelen helyzetet illeti, egy nemrégiben készült felmérés szerint a német válaszadók fele nyitott lenne a valuta használatára – annak ellenére, hogy sokan nem is tudják, miről van szó.

Kapcsolódó: CBDC – A magánélet és a haladás egyensúlya

A világ számos országa jelenleg eltérő szakaszban áll a CBDC fejlesztésében és bevezetésében. Kínában például már több nagyvárosban tesztelik a digitális jüant, és már számos kereskedelmi tranzakcióhoz használják. Indiában szintén kísérleteznek a digitális rúpiával – csakúgy, mint Oroszországban a digitális rubellel. Brazília 20204-re tervezi bevezetni CBDC-jét, az Egyesült Államokban azonban továbbra is csak vitáznak a valuta előnyeiről és hátrányairól.