EKB: a digitális euró soha nem lesz olyan anonim, mint a készpénz

Az Európai Központi Bank (EKB) egyik tisztviselője szerint az új központi banki digitális valuta (CBDC) a privát adatok védelmét szem előtt tartva kerül kialakításra. Bár elmondta, hogy soha nem lesz annyira anonim, mint a készpénz.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt hétfőn Fabio Panetta, az EKB igazgatótanácsának tagja azt mondta, hogy az euró CBDC “kiegészítené” a készpénzt, és a készpénzes fizetések legjobb tulajdonságait másolná le.

EKB CBDC

Elismerte azonban, hogy egy ilyen CBDC valószínűleg nem lenne képes olyan mértékű védelmet nyújtani a személyes adatok kapcsán, mint a készpénz.

“Megpróbáljuk majd a készpénz azon jellemzőit lemásolni, amelyeket az emberek értékelnek, amelyeket a polgárok előnyben részesítenek. Vagyis a személyes adatok védelmének maximális szintjét akarjuk elérni.” – mondta Panetta.

Hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy az EU-ban a CBDC-t a “privát adatok maximális szintű védelmét” szem előtt tartva tervezik majd meg. Beleértve azt a lehetőséget is, hogy bizonyos kisebb értékű tranzakciókat anonim módon lehessen végrehajtani.

Az Európai Központi Bank tisztviselője kiemelte:

“Tanulmányozzuk – még ha a technológia nem is érett meg rá- az offline fizetés lehetőségét, amely korlátozott értékű fizetések esetén lehetővé tenné az emberek számára a teljesen anonim [fizetések] megvalósítását”.

Annak ellenére azonban, hogy komolyan beszéltek a félig privát digitális euró bevezetéséről, Panetta tagadta, hogy az EKB azt tervezné, hogy megszabadul az eurózónában a készpénztől.

“Nem fosztanánk meg [a polgárokat] semmilyen lehetőségtől.” – mondta. “Azok a lehetőségek, amelyek ma rendelkezésre állnak számukra a fizetések lebonyolításához, holnap is rendelkezésre fognak állni, plusz egy további lehetőség.” – mondta a törvényhozóknak, majd végül hozzátette:
“A szuverén pénz eszméje nemcsak fizikai formában lesz, hanem digitális formában is elérhető lesz”.