Kötelezővé tennék a digitális euró elfogadását az eurózóna kereskedői számára

Egyes hírek szerint az eurózónában jelen levő kereskedők számára kötelező lenne a digitális euró elfogadása, amennyiben azt törvényes fizetőeszközzé nyilvánítanák.

A dokumentum szerint amennyiben a központi banki digitális valuta (CBDC) a bankjegyekkel és pénzérmékkel megegyező státuszban részesülne, úgy teljes mértékben kötelező lenne elfogadni azt.

„A törvényes fizetőeszköz státusz jogi kötelezettséget jelentene bizonyos kedvezményezettek számára, hogy elfogadják a digitális euróban történő fizetéseket. Ezáltal növelve a hálózati hatásokat, és potenciálisan befolyásolva a terjesztését.” – áll a dokumentumban.

A javaslat az eurózóna 20 országát képviselő pénzügyminiszterek számára lett előkészítve, és a mai nap folyamán tárgyalnak róla. A dokumentum azt is megkérdezi a miniszterektől, hogy fontolóra kell-e venni a kivételeket az arányos alkalmazás biztosítása miatt (…) a szerződési szabadság és a kötelező elfogadás elveinek kiegyensúlyozása érdekében.

Másrészt egy korábbi januári megbeszélésen a miniszterek kijelentették, hogy a digitális eurónak nem szabad programozhatónak lennie. Ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy a kedvezményezett korlátozhassa egy adott kifizetés felhasználásának módját, amely rontaná a pénz helyettesíthetőségét.

Az Európai Központi Bank nagymértékben foglalkozik a digitális euró bevezetésének ügyében. A tisztviselők már dolgoznak a technikai részleteken, például azon, hogy milyen lehetséges felhasználási módokat helyezzenek előtérbe.

Az EU kormányai részt vesznek majd a CBDC alátámasztásához szükséges jogszabályok elfogadásában. Az előző héten az Európai Bizottság részéről Mairead McGuinness megerősítette, hogy egy hamarosan esedékes törvényjavaslat a törvényes fizetőeszköz státusz mellett a pénzmosás elleni szabályokat és a valuta forgalmazóinak kártérítését is vizsgálni fogja.