Lagarde: jobb a stabilcoin innováció élére állni

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Christine Lagarde szerint a pénzügyi intézményeknek a keresleti görbe előtt kell haladniuk a stabilcoinok tekintetében.

Az EKB december 12-ei tweetje szerint Lagarde így nyilatkozott: “Személyes meggyőződésem, hogy a stabilcoinok esetében a görbe előtt kell haladnunk. Egyértelműen van rá kereslet és erre reagálnunk kell.”

A stabilcoinok, mint a tether (USDT), USDC vagy a gemini dollár fiatpénz fedezetű általában 1:1 konvertibilitású digitális fizetőeszközök.

Lagarde már szeptemberben, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén úgy nyilatkozott, hogy legfontosabb feladata az lesz, hogy felkészítse a pénzügyi intézeteket a gyorsan változó digitális pénzügyi környezetre. Szerinte:

“Az új technológiák tekintetében – beleértve a digitális pénzeket -, figyelembe kell venni a pénzügyi stabilitást, személyes adatok biztonságát vagy bűncselekményeket, valamint meg kell győződni róla, hogy a szabályok a helyén vannak annak érdekében, hogy a technológiát a közjó irányába tereljék. Ez azt is jelenti, hogy tudomásul kell venni az innováció társadalmi hasznát és teret kell biztosítani a fejlődésük számára.”

Később szeptemberben az IMF-ben azt állította, hogy a stabilcoinok sok szempontól előnyösek az ügyfelek és a társadalom számára, de ettől még jelentős kockázatokat is magukban hordoznak.

Az IMF egyetért abban, hogy a bankok elvesztik közvetítői szerepüket mivel a felhasználók inkább a stabilcoin kibocsátókat preferálnák. Azt hozzátette az IMF, hogy a bankok nem tűnnének el hiszen megpróbálnak majd versenyezni a stabilcoinokkal.

Kapcsolódó cikkek: