Európai Központi Bank: “A bitcoin valós értéke továbbra is nulla”

Az Európai Központi Bank (EKB) tisztviselői továbbra sincsenek meggyőződve arról, hogy a Bitcoin (BTC) értékes pénzügyi eszköz lenne. A kriptovaluta tőzsdén kereskedett alapjának (ETF) jóváhagyása az Egyesült Államok által szerintük nem változtat azon, hogy “ a bitcoin nem alkalmas befektetési vagy fizetési eszköz”.

Az EKB az eurót fizetőeszközként használó európai uniós (EU) országok központi bankja.

Egy új blogbejegyzésben Jürgen Schaaf, az EKB tanácsadója és Ulrich Bindseil, a bank piaci infrastruktúráért és fizetésekért felelős főigazgatója szerint az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) január 10-i döntése, hogy zöld utat adott a Bitcoin spot ETF-kérelmének, nem változtat azon a tényen, hogy a kriptoeszköz nem alkalmas fizetési vagy befektetési eszköz.

Az EKB ezen bejegyzésére ugrottak a bitcoinisták, és számos okot soroltak fel, amiért nincs igaza a banki tisztviselőknek.

A hivatalos jóváhagyás megerősíti, hogy a Bitcoin-befektetések biztonságosak, az ezt megelőző rali pedig a megállíthatatlan diadalmenet bizonyítéka. Egyik állítással sem értünk egyet és megismételjük, hogy a Bitcoin valós értéke továbbra is nulla.

Az EKB szerint a bitcoin nem jó befektetés, és csak a bűnözők használják

Bindseil és Schaaf azzal érvelt, hogy a bitcoint csak a bűnözők használják fizetésre, és ők is csak illegális tranzakcióikhoz.

A Bitcoin-tranzakciók még mindig kényelmetlenek, lassúak és költségesek. A darkneten kívül – ami az internet bűnözésre használt rejtett része – alig használja valaki fizetésre.

Azt is állítják, hogy a Bitcoin nem jó befektetés, és arra figyelmeztetnek, hogy a kriptopénz bányászata továbbra is hatalmas környezetszennyezést okoz. (Figyelembe ajánlott cikk: A bankban tartott pénzed jobban szennyezi a környezetet, mint az autód?)

Nem termel pénzforgalmat (ellentétben az ingatlanokkal) vagy osztalékot (részvények), nem használható fel produktívan (árucikkek), és nem nyújt társadalmi hasznot (arany ékszerek) vagy kiemelkedő képességeken alapuló szubjektív felértékelődést (műalkotások).

A Bitcoin bányászata a proof of work mechanizmus segítségével továbbra is olyan mértékben szennyezi a környezetet, mint egész országok, mivel a magasabb Bitcoin-árak magasabb energiafogyasztást jelentenek, és a magasabb költségeket a bányászok tudják fedezni.