El Salvador a világ 4. legjobb turisztikai célpontja lett

El Salvador a Föld nyugati féltekéjén a leggyorsabban növekvő turisztikai célpont lett az utóbbi év során.

A Turisztikai Világszervezet, az UNWTO legfrissebb jelentése szerint 2019 óta 35%-kal nőtt a nemzetközi látogatások száma abba az országba, ahol a Bitcoin BTC Price BTC Price már legális fizetőeszköz.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ) tartozó intézmény legfrissebb tanulmánya szerint Salvador turizmusa 35%-kal nőtt 2019 óta. Ekkor vette át Nayib Bukele a ország elnöki posztját.

Az UNWTO Salvadort a negyedik legdinamikusabban növekvő turisztikai célpontként jelölte meg tavaly. Csak Katar, Szaúd-Arábia és Albánia tudta megelőzni a listán.

A szervezet szerint a közép-amerikai ország 2023-ban megelőzte Kolumbiát, a Dominikai Köztársaságot, Uruguayt és Hondurast is, mint a legjobb turisztikai célpont 2023-ban. Ezekben az országokban 2019 óta csak 23%, 21%, 18% és 17% volt a növekedés.

El Salvador megelőzte a latin-amerikai országokat, és a nyugati félteke legjobb turisztikai célpontja. Forrás: UNWTO.

El Salvador elnöke, Nayib Bukele reagált az UNWTO friss adataira és örömét fejezte ki az eredmények kapcsán.

A salvadori kormány is a turizmus növekedéséről számolt be

El Salvador kormánya néhány éve már folyamatosan a növekedésről számolt be a külföldi látogatások számát illetően. A növekedés mögött részben a korábbi biztonság politikai kritikák orvosolása áll, amelyek miatt El Salvador a világ egyik legbiztonságosabb országává vált; másrészt a bitcoin (BTC) fizetőeszközként való hivatalos elfogadása is kedvez a turizmusnak.

2023 szeptemberében Salvador turisztikai minisztere, Morena Valdéz kijelentette, hogy csak augusztusban több mint 2 millióan látogattak az országba. A CriptoNoticias jelentése szerint a vonzó tényezők közé tartozik:

  • a biztonság,
  • a szörfözés és
  • a BTC elfogadása.

2023 májusában a salvadori kormány azt mondta, hogy öt-hat hónap alatt több mint egymillió látogató érkezett, ez 42%-os növekedés 2022-höz képest.

2022 februárjában pedig, hónapokkal azután, hogy a Bitcoin legálissá vált El Salvadorban, a Bukele kormány arról számolt be, hogy a turizmus 30%-kal nőtt. Pontosan a Bitcoin törvény hatása miatt.

A szabályozás 2021-ben lépett életbe, ekkor vált törvényes fizetőeszközzé a Bitcoin El Salvadorban – párhuzamosan az amerikai dollárral együtt. Ezért a digitális valuta több mint két éve a nemzeti államok Bitcoin elfogadásának jelképe lett.

A bitcoin bevezetése miatt El Salvador általában olyan látogatókat fogad, akik első kézből szeretnék látni, milyen a világ egy olyan országban, amely elsőként tette lehetővé, hogy a BTC törvényes fizetőeszközzé váljon.

A látogatók egy része azonban úgy látta, hogy a salvadori lakosság nem ismeri a Bitcoint, és az eszközt nem használják széles körben, bár az elfogadása az ország egész területén kötelező.

El Salvador azonban a Bitcoinnal és technológiájával kapcsolatos nagy rendezvények és konferenciák állandó helyszínévé vált. Közülük kiemelkedik az Adopting Bitcoin, amely eseményt az elmúlt három évben a közép-amerikai országban tartottak.

A bitcoin hatása a turizmusra Salvadorban olyan nagy volt, hogy a nagy intézmények, például a Santander Group is felismerte, hogy a digitális eszköz fontos szerepet játszik Salvador gazdasági átalakulásában. Leginkább azért, mert elősegíti az országba tett külföldi látogatásokat.