Az eredeti Runestone bevésést elküldték Satoshi Nakamoto állítólagos tárcájába

A népszerű Bitcoin Ordinals projekt, a Runestone készítői nemrégiben az eredeti, “szülőnek” nevezhető bevésést elküldték egy olyan tárcára, amely elvileg a Bitcoin létrehozójához, Satoshi Nakamotóhoz köthető. Az elvileg 8 BTC értékű eredeti bevésést még március 20-án küldték a tárcára. A Runestone-Ordinals 63026232 számú bevésést a projekt egyik közreműködője, a Leonidas álnéven futó tag küldte a Satoshi tárcába. Egy X-posztban kezdetben Leonidas úgy reagált, mintha tévedés történt volna és már nem tudja javítani hibáját.

Végül kiderült azért, hogy a poszt csak vicc volt. Bár komoly visszhangot keltett, főleg, hogy kicsivel korábban a Slerf nevű mémcoin fejlesztője ténylegesen elégetett jelentős mennyiségű tokent. De miért küldene valaki ilyen értékes bevésést a Bitcoin alkotójának pénztárcájába, akit soha nem azonosítottak, és akiről több mint 13 éve nem hallott senki? Leonidas magyarázata eléggé érthető.

Ezért égették el az elsőszámú Runestone bevésést

A cél az volt, hogy “elégesse”, vagyis gyakorlatilag elérhetetlenné tegye az eredeti bevésést, így megakadályozva a gyűjtemény bármilyen módosítását. Mostantól tehát kizárólag 112384 Runestone NFT lehet a kollekcióban. Amikor egy bevésésnél szülőről beszélünk, akkor a bevésések történetének nyomonkövetéséről van szó. Azzal, hogy most az eredeti Ordinal megsemmisítésre került, többé nem lehet már gyerekeket, vagy unokákat készíteni belőle. A szülő bevésés elégetése a mostani esetben a létrehozásban közreműködő OrdinalsBot és Marathon Digital Holdings egyetértésével valósult meg. Annak ellenére, hogy a méretes Runestone elkészítése két Bitcoin blokkot felemésztett, azt az OrdinalsBot alapítója megerősítette, hogy a bevésést a Satoshi-tárcába elküldeni nem különbözött egy normál tranzakciótól.

A múlt héten került sor a várva várt Runestone airdropra, amelyben 112383 bevésést küldtek a jogosult tárcáknak jutalmul azért mert hittek a projektben és a protokoll első évében bevésésekkel rendelkeztek. Leonidas rámutatott, hogy nem volt előértékesítés vagy a csapaton belüli elosztás. Egyszerűen azok kaphattak Runestone NFT-t, “akik akkor hittek az Ordinals projektben, amikor senki más”. Az airdrop után több mint 83 000 tárca rendelkezik Runestone bevéséssel. A Runestone kollekció jelenlegi alapára 0,0526 BTC, azaz körülbelül 3445 dollár, a teljes kereskedési volumen pedig eddig közel 900 BTC volt a Magic Eden Bitcoin piacterén.