Élesítették a Chainlink Data Stream szolgáltatást az Avalanche hálózaton

A Chainlink oracle hálózat elindította Data Streams termékét az Avalanche hálózaton. A GMX, egy decentralizált örökös határidős kereskedési platform, az élre állt azzal, hogy a Data Streams által biztosított valós piaci adatokat használja örökös határidős protokolljának működtetéséhez.

A Chainlink Data Streams különbözik a hagyományos “push-alapú” orákulumoktól, amelyek rendszeres időközönként vagy bizonyos küszöbértékek és paraméterek teljesülésekor szereznek be és ellenőriznek adatokat a láncon. Ehelyett a Data Streams egy “pull-alapú” orákulum-modellre támaszkodik, amely igény szerint, alacsony késleltetéssel kér le piaci adatokat a láncon kívülről.

Chainlink adatforrás

Ez különösen hasznos az olyan örökös határidős platformok esetében, mint a GMX, ahol a kereskedőknek valós időben kell hozzáférniük a nyers, nagyfrekvenciájú árfolyamadatokhoz. Ők nem tudnak minden egyes alkalommal várni az onchain ellenőrzésre, amikor az adatokra szükségük van.

A Chainlink adatfolyamai továbbra is onchain ellenőrzik az adatokat. De csak akkor, amikor a szükségszerűség megköveteli az onchain ellenőrzést. Ilyen például egy kereskedés tényleges végrehajtása.

A Chainlink Data Streams Avalanche hálózaton történő bevezetését követően Johann Eid, a Chainlink Labs üzletfejlesztési igazgatója elmondta:

“A páratlan sebességet és rugalmasságot kínáló Data Streams lehetővé teszi a DeFi protokollok számára, hogy ultragyors, nagy átviteli sebességű DeFi termékeket nyújtsanak. Közben fenntartják az onchain alapú finanszírozás magas szintű biztonsági garanciáit.”

A Chainlink 2024-ben újabb lépéseket tesz

A Chainlink folytatja termékeinek bevezetését a blokklánc ökoszisztémában. Májusban az oracle szolgáltató bejelentette, hogy integrálódott a Celo-val, hogy az Ethereum Layer-2-es hálózat felhasználóinak rendelkezésére bocsássa a Chainlink CCIP interoperabilitási protokollját.

Nemrégiben a Chainlink automatizálási funkciói és a CCIP protokollja élesítésre került a Gnosis hálózaton is. Ezzel lehetővé tették a felhasználók számára, hogy a nehéz számítási feladatokat a Chainlink hálózatra terheljék, ami akár 90%-kal is csökkentheti a gas díjakat.

A ingatlanszektor tokenizálása

Korábban a Chainlink bejelentette, hogy partnerséget kötött az Arta TechFinnel, egy hongkongi székhelyű vagyonkezelő céggel, hogy tokenizálják az ingatlanokat – egy közismerten illikvid eszközosztályt.

Az ingatlanok tokenizálása drasztikusan átalakítaná az ingatlanok adásvételét. Nagyban csökkentené ugyanis a tranzakciós költségeket és felszabadítaná az ezekben a kemény eszközökben lekötött likviditást.

Az ilyen hatékonyságnövelés az intézményi és az egyéni befektetők számára egyaránt vonzó – magyarázta Kunal Bhasin, a KPMG Canada munkatársa. Az ingatlanok tokenizációja ráadásul demokratizálhatja a kereskedelmi ingatlanokat. Lehetővé tenné a kisebb szereplők számára, hogy részt vegyenek a hagyományosan a nagyobb befektetők számára elérhető kereskedelmi ingatlanszektorban is.