Elfogta a Binance az Upbit hackerek lopott pénzét miután nála akarták tisztára mosni

A 49 millió dolláros Upbit-hack Binance-nél elhelyezett letéteit fagyasztotta be a tőzsde, miután a hackerek ott akarták tisztára mosni a lopott kriptókat.

A letétek befagyasztása 30 perc alatt végbement köszönhetően a Twitternek, mint kommunikációs felület, és az akcióban részt vevő szereplőknek. Szerdán, úgy 17:00 óra körül jelentette a Whale Alert tranzakció figyelő Twitter bot, hogy mozgásba lendült ~137 ether, amiket az Upbit hacket kivitelező csoport címeiről utaltak a Binance-ra.

Nem sokkal a Whale Alert riasztás után Binance CEO Changpeng “CZ” Zhao tweetelte, hogy zárolták a szóban forgó összeget és az ethereket visszaküldik az Upbitnak. Az etherek dollárértéke mintegy 28 000$.

Úgy tűnik tehát, hogy elmúlik lassan a kriptók világában is, hogy a hackerek csak úgy snassz egy magas likviditású tőzsdére beutalva moshatják tisztára a lopott vagyonaikat. Ma a centralizált tőzsdék hallgatólagos együttműködés közepette monitorozzák a hackekben résztvevő tárcákat, és amint beutalásra kerülnek egyikbe, azt rövid idő alatt fagyasszák is.

2019. januárban egyszer már lépett hasonlóan a Binance, akkor a 16 milliós kárt okozó Cryptopia-hack során ellopott kriptókat fagyasztott be.

Sajna a 137 ether elfogása csak csepp a tengerben, ugyanis ugyanazokról a hacker tárcákról tegnap mintegy 3650 ether (~740 000$) került kiutalásra és kezdett gyorsan tárcacímről tárcacímre vándorolni, ezzel próbálva összezavarni a blokkláncelemző és tranzakciófigyelő entitásokat.

Az Uppsala biztonsági cég egy idei jelentése szerint az Upbit hackerek már így is legalább 3.2 millió dollárt értékű kriptót értékesítettek tőzsdéken keresztül, köztük a Binance és Bitfinex tőzsdéken is. Mindezt úgy, hogy apró összegekben utalták be a tőzsdékre és váltották át.

A hackerek is tisztában vannak vele, hogy a tőzsdék követik a címeket, szóval nem tiszta, hogy mire volt jó a 137 ether Binance-re utalása. Előfordulhat, hogy csak a tőzsde védelmi kapacitását igyekeztek tesztelni.