Az elhagyatott szibériai ipartelepek másodvirágzásukat élik

A hidegháború során épített szovjet gépipartelep, a bratszki vízi erőmű Kelet-Szibériában újra egy energiaéhes szektort lát el elektromos árammal: a bitcoin bányászatot.

Sorra bukkannak fel a bányászfarmok az Angara folyó partján a régi iparvárosban, kihasználva az alacsony átlag hőmérsékletet, ami a hűtési költségeket alacsonyan tartja, és kiaknázva vízi erőmű kifogyhatatlan és olcsó elektromos áramát.

Bratszk egy remek példája annak, hogyan lehet a régi szovjet birodalom romjain egy új termékeny és egzotikus iparágat kivirágoztatni, ugyanis a Szovjetunió bukása után rengeteg ipari-katonai telepet és gyárat kellett bezárni, Az elektromos áram piacán a túlkínálatot nem szívta fel semmi, mert a bezárt gyárak helyén nem működött semmi, a modernebb ipartelepeket pedig már energia hatékonyabban üzemeltették.

Erre az olcsó energiakínálatra épült rá a bitcoin bányászati szektor, amely ma már országszerte 600 megawatt elektromos áramot használ fel, ami a világ 7 gigawattnyi összfelhasználásnak majdnem a 10%-a. Ez hash teljesítményben számítva a bitcoin hálózat 7%-ának felel meg, de még van bőven tér a fejlődésre, ugyanis számottevő elhagyatott ipartelep szabad épület, föld- és energiakapacitással áll rendelkezésre, hogy további farmok létesüljenek.

Multinacionális konténerek

A bratszki telep kerítését körbejárva nem igazán figyelünk fel mozgásra, nem látunk sem bejáratot, sem pedig feliratokat. A biztonsági ellenőrzésen túlesve a Minery elnevezésű telep meglepő látvánnyal fogad. Összesen 26 darab fémkonténer van felállítva, ami monoton búgva töri meg a csendet a hatalmas forgó ventilátorok zaja által.

Ezeket a konténereket nem csak egy cég üzemelteti, hanem bárki által kibérelhető. Egy ázsiai vállalkozó azért választotta ezt a telepet, mert nagyon fontos volt számára, hogy az ASIC bányászgépei biztonságban legyen, amire itt rendkívül nagy figyelmet fordítanak.

Egy másik bérlő pedig egyértelműen a szibériai hideg levegő miatt választotta ezt a farmot, hiszen az időjárás itt nyáron sem emelkedik soha 25 Celsius fok fölé, így nagyon sokat meg lehet takarítani a hűtési költségeken.

Ennek a bányászfarmnak két telephelye van Irkutszk környékén összesen 30 megawatt kapacitással. A tulajdonos elmondása szerint a kisebben még van szabad kapacitás, a nagyobbat 20 megawatt elektromos áram kapacitással azonban egy ügyfél bérli egyedül. Az ügyfelek sok országból jönnek, vannak amerikaiak, oroszok, koreaiak, indiaiak, japánok és spanyolok is. Az ügyvezető igazgató elmondása szerint nemrég egy koreai beruházó 500 ASIC riget telepített, ami már az első éjszakán fél bitcoint termelt 5000 USA dollár értékben.

Hallgasd a dübörgést

Egy másik bányászfarm, amit Bitrivernek neveznek 100 megawatt kapacitást kínál egy korábbi fémmegmunkáló gyár dokkjában. Összesen 18.000 ASIC gép dolgozik itt megállás nélkül, amire folyamatosan három felfegyverzett biztonsági őr figyel a nap 24 órájában. Itt a legnagyobb bérlő egy orosz 9.000 géppel, őt követi egy amerikai és egy japán 4000 és 3000 ASIC riggel.

A telephelyen folyamatos a terjeszkedés, év végéig egy újabb épületet töltenek fel létrákkal és polcokkal, és helyezik el az új infrastruktúrát.

Az épület falai annyira felerősítik a gépek zúgását, hogy szinte állandóan az az ember érzése, hogy egy hatalmas repülőgép száll fel 20 méterre. A gépek termelik a hőt, és szinte utópisztikus hatása van a pirosan villogó LED fényeknek. A technikusok védőfelszerelésben és zajcsökkentő fülvédőkben mászkálnak fel és le a létrákon, és ellenőrzik folyamatosan a karvastagságú áramhordozó kábeleket, és cserélik a meghibásodott bányászgépeket.

Bányászok legyetek üdvözölve

Szibéria óriási potenciált jelent a bányászfarmok üzemeltetőinek. Az elektromos áram az egyik legolcsóbb a világon, átlagosan 4 dollár cent egy kilowattóra, amit főleg vízi erőművek termelnek meg. Emellett az elektromos áram termelő cégek is nagy becsben tartják a bányászfarmok üzemeltetőit, ugyanis a felesleges kapacitásaikra a legjobb vevők a bányászok, hiszen fokozatosan kell áramot felvenni a működtetésre. Végezetül egész Szibéria gazdagodik a bitcoinból és a bányászaikból, hiszen a szektor új munkalehetőségeket teremt, és új adófizetőként jelentek meg az elmúlt két évben az üzemeltetők.

(Készült a CoinDesk cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük