Elhunyt Timothy May, a Kriptoanarchista Kiáltvány írója

A Cypherpunk mozgalom társalapítója, Timothy C. May a múlt héten hunyt el természetes körülmények között, áll egy cypherpunk társ, Lucky Green Facebookra kirakott megemlékezésében.

Green a következő írja közösségi média oldalán:

Fülembe jutott a hír, hogy az én kedves barátom, a sok mindenben éveken keresztül társ-bűnsegéd szabadságharcos Tim May barátom a hét elején elhunyt a Corralitos-i kaliforniai otthonában.

May írta 1992-ben a “Kriptoanarchista Kiáltványt” amelyben megjósolta a jelenlegi decentralizált kriptovaluták eljövetelét:

Az Állam természetesen megpróbálja megállítani vagy lelassítani a [kriptográfiai alapú] technológia terjedését nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva, hogy a technológiát drogdílerek és adóelkerülők használják és a társadalmi felbomlás félelme miatt.

A kiáltványban May elismeri “a legtöbb ilyen aggodalom valós,” mivel “a kriptoanarchia segítségével szabadon lehet kereskedni a nemzeti titkokkal és a lopott anyagokkal.”

Green leírja, ugyan a boncolás eredményei még nem ismertek, de a “halál bekövetkezte természetes okokra tehető”. Green hozzáteszi, May “közösen alapította a Cypherpunk mozgalmat Eric Hughes-sal és John Gilmore-ral még 1992-ben, ami talán az egyetlen és egyben leghatékonyabb kriptográfia párti alulról induló mozgalom a történelemben.”

A Cypherpunk mozgalom érdeme ugyanúgy felbecsülhetetlen, mint Szatosi Nakamotóé a Bitcoin megszületésében, mivel megalapozta a kriptográfia fejlődését. A BTC anonim létrehozója állítólag maga is levelezett a Cypherpunk közösséggel még a Bitcoin fehér könyv publikálását megelőző hónapokban.

Nyugodjék békében.