Elindul a natív USDC stabilcoin az Arbitrumon

A stabilcoin kibocsátó Circle bejelentette, hogy június 8-án natív módon elindítja az USDC stabilcoinját az Arbitrumon. Ezzel végleg lecserélésre kerül az a “hidas” megoldása a stabilcoinnak, amely az Ethereumről épített kapcsolatot az Arbitrumra. A Circle által kiadott közlemény szerint az Arbitrum átnevezi az Ethereum-hidas USDC változatát USDC.e-re a jövő heti natív indulás előtt. Azt is hangsúlyozták, hogy kapcsolatba lépnek az ökoszisztémában működő applikációkkal is, hogy ők is végrehajtsák a változtatást az applikáció felhasználói felületén.

A natív USDC indulás az Arbitrumon felgyorsítja a tranzakciókat

A várakozások szerint a natív USDC likviditás előbb-utóbb le fogja majd váltani az Ethereumről származó “hidas” USDC likviditást. A natív USDC indulásnak egyébként több előnye is van. A Cross-Chain Transfer Protokoll (CCTP) segítségével fel lehet számolni a korábbi hidat használó megoldásnál fennálló kiutalási csúszásokat. A likviditás migrálása vonatkozásában a Circle megerősítette, hogy az Arbitrum szorosan együtt fog működni az appokkal, hogy végbemehessen az átállás a natív USDC-re. Ezen időszak alatt egyébként az Arbitrum Híd úgy fog működni, mint korábban, tehát lehet USDC-t mozgatni az Ethereumra és az Ethereumról.

A közeljövőben a Circle arra számít, hogy a natív USDC indítása után a CCTP-t átmozgatja az Arbitrumra. Ha pedig ez megtörténik, akkor az Arbitrum híd segítségével natívan lehet az Ethereumra küldeni USDC-t percek alatt, mindenféle csúszás nélkül. A friss fejlemények azután jöttek, hogy még egy hónappal ezelőtt a Circle bejelentette a CCTP mainnet elérhetőségét. Ez ugye azt teszi lehetővé, hogy USDC-t lehessen mindenfelé mozgatni, a forrásláncon történő égetéssel és a célláncon történő létrehozással. A tervek szerint 2023 második felében majd további láncokra is átkerülhet a CCTP.