Elindult a Kintsugi teszthálózat az Ethereum mellékláncán

Az Ethereum fejlesztői csapata elindította Kintsugi teszthálózat működtetését, ami a legújabb lépés a Proof-of-Work konszenzus mechanizmusának a Proof-of-Stake-re való átállása felé.

Tim Beiko, az Ethereum Alapítvány tagja ma közzétette, hogy a Kintsugi testnet már élesben működik. Bár az alkalmazásfejlesztők számára ez alig észrevehető változtatás, őket és mindenki mást is arra biztatnak, hogy használják ezt az új testnetet.

A Kintsugi teszthálózat lehetőséget biztosít a közösségnek, hogy kísérletezzen az egyesülés utáni Ethereummal. Közben elkezdhetik beazonosítani az esetlegesen felmerülő problémákat” – írta közleményében Beiko.

A Kintsugi segít felkészíteni a hálózatot az Ethereum 2.0 „egyesítésére”. Az egyesítés összevonja az Ethereum jelenlegi tranzakciókat kezelő mainnet hálózatát az Ethereum 2.0 beacon láncával, amely a stakinget kezeli. A sikeres egyesítés esetén ez majd átállítja az Ethereum Proof-of-Work konszenzusos mechanizmusát a Proof-of-Stake-re, ami gyakorlatilag véget vet a bányászat energiaigényes folyamatának. Habár léteztek rövidebb élettartamú „ideigneles fejlesztői teszthálózatok”, Beiko szerint a Kintsugi teszthálózat most hosszabb élettartamú lesz.

Úgy tűnik, hogy a testnet-et már néhány nappal ezelőtt, december 16-án élesítették, de a hivatalos kommunikációt csak most kezdték el róla.

Kintsugi

Az összevonásra várhatóan 2022 első felében kerül sor

Az Ethereum 2.0 még 2020. decemberében indult a „Phase 0” szakasszal. Ez a lépés magában foglalta a beacon lánc elindítását, amely bevezette a stakinget is, mint a node-ok üzemeltetőinek jutalmakat generáló eszközt. Ekkor még a konszenzusos célokra nem alkalmazták a stakinget, ez a funkció majd csak az egyesülés után válik elérhetővé.

A mainnet és a beacon lánc egyesítése a tervek szerint 2022. második negyedévében lesz esedékes. A korábbi tervek azt sugallták, hogy ez az egyesítés gyorsított módon 2021 vége előtt is megérkezhet, de úgy tűnik, ez nem sikerült. A teljes folyamatban az egyesítést „Phase 1.5-ként” is ismerik.

Az egyesítést követően az Ethereum 2.0 a „Phase 2.0” szakaszba lép. Ez bevezeti a shardingot, egy skálázási funkciót, amely javítja majd a tranzakciós díjakat és a feldolgozási időket. A sharding várhatóan 2022 végén érkezik majd meg.
A ConsenSys novemberi jelentése szerint eddig több mint 8,4 millió ETH került az Ethereum 2.0 stakingbe.