Elindult az első, EU-ban jóváhagyott, euró alapú stabilcoin

Február másodikán jelent meg egy blogposzt a Membrane Finance nevű finn cég honlapján. Eszerint egy euróhoz kötött, teljes egészében fedezett eurós stabilcoint bocsátottak ki. A cég a Finn Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (Fin-FSA) engedélyét is megszerezte és azt állítja, hogy az EUROe nevű coin az első és egyetlen jóváhagyott EU-s stabilcoin.

Az eurós EUROe stabilcoin jó lehetőség a költségek csökkentésére

Még júniusban az amerikai Circle Inc. már bocsátott ki egy euróalapú stabilcont, de az EUROC coinját egy amerikai szabályozás alá tartozó cég kezelte. A most kibocsátott finn EUROe minden egyes coinja mögött legalább egy euró fiat pénz, ami egy európai pénzintézetben, bankban van elhelyezve. A cég posztja szerint ezzel a coinnal nagyjából azonnali fizetések valósíthatóak meg minimális költséggel. Ez azért elég csábító a jelenlegi banki utalási és egyéb díjakat ismerve. A bevezetés kapcsán a Membrane Finance vezérigazgatója arról a reményéről beszélt, amely szerint az EUROe még több embert tud majd bevonzani a DeFi világába. Olyanokat, akik egyébként a volatilitás vagy egyéb kockázatok miatt kerülték eddig ezt a világot.

Az EUROe először csak az Ethereumon lesz elérhető, de a jövőben további blokklánc hálózatok támogatása is tervben van. A stabilcoinokra pedig nem lehet csak úgy rálegyinteni. Nézzük meg, hogy mi lett a Tether USDT dollár stabilcoinjából. Ez jelenleg a világ harmadik legnagyobb kriptovalutája piaci kapitalizáció alapján. Plusz ugye már sokszor sokan leírták és elmondták, hogy a blokklánc alapú pénzügyi tranzakciókkal a költségek jelentősen csökkenthetőek lennének. A stabilcoinok pedig a normál kriptovalutákhoz képest (jobb esetben) extra stabilitást is adnak.