Kuba kriptovalutákkal próbálja megkerülni az USA által kiszabott szankciókat

Egy 2019. július 3-án megjelent Reuters jelentés szerint Kuba az Amerikai Egyesült Államok által kivetett szigorú gazdasági szankciók elkerülésére több lehetséges megoldással is kísérletezik. Ezek közül az egyik, hogy a kubai kormányzat több blokklánc szakértő és akadémikus bevonásával elkezdte tanulmányozni a kriptovaluta felhasználási lehetőségeit.

Petro után szabadon, Kuba saját kriptovalutát indíthat

Az ügyben érintett források szerint, a kubai kormányzati szervek aktívan tanulmányozzák a kriptovaluta potenciális felhasználási lehetőségeit, ami erős gazdaságélénkítő eszközként szolgálna, és megkerülhető lenne vele a régóta kivetett nemzetközi szankciók.

A jelentés szerint a Donald Trump kormányzat által kivetett kereskedelmi embargó, a venezuelai gazdasági összeomlás, és az egyre csökkenő exportbevételek a szigetországban jelentős krízis kialakulását okozták.

Most a Miguel Diaz-Canel kubai elnök vezette kormányzat szeretné kihasználni a kriptovaluták hontalan természetéből eredő lehetőségeket, és megfordítani a szerencséjét a világ tizedik legnagyobb nikkel kitermelőjének.

“Tanulmányozzuk a kriptók potenciális felhasználási lehetőségeit a hazai és nemzetközi kereskedelmi ügyleteinkben, bevonva a téma legfontosabb szakértőit az akadémiai környezetből.” – mondta Alejandro Gil Fernandez, Kuba gazdasági minisztere.

Ha minden a tervek szerint alakul Diaz-Canel elmondása szerint, akkor növelni tudják Kuba lakosságának bevételeit és mélyíteni tudják a legfontosabb piaci reformokat, illetve erősíteni tudják a hazai természeti erőforrások kitermelését, mint a dohány, cukor és gyógyszeripari alapanyagok.

Habár az intézkedések pontos részleteinek megismerésére még várni kell, a megfigyelők szerint a kormányzat a bérek és nyugdíjak emelését tervezi a kormányzati szférában, az állami médiában és a társadalmi szférában dolgozó munkavállalóknak a jelenlegi 25 USA dollár átlag havi bérről 44.5 dollárra.

Nagyon sok kubai kétségbe vonta, hogy a kriptovaluta integrációja a hazai gazdasági folyamatokba, és a megugró havi bér sikeresen tudja-e áthidalni a régió magas megélhetőségi költségei és a fizetések közötti mély szakadékot. Omar Everleny, kubai közgazdász szerint a béremelés motivációs faktorként fog jelentkezni a munkavállalóknál, akik korábban nagyon csalódottak voltak, és tömegesen hagyták el az országot.

A bitcoin és más altcoin valuták népszerűségének növekedésével egyre több nemzet próbálja kiaknázni a digitális valuta nyújtotta lehetőségeket, és ezzel elkerülni a kiszabott nemzetközi szankciókat, vagy új blokklánc fókuszú üzleti lehetőségeket teremteni és bevonzani a gazdaságba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük