Vajon az Elixxir fogja megoldani a méretezhetőség és az adatvédelem problémáját?

David Chaum, a legendás kriptográfus, projektje megoldást kínál a blokklánc technológia legégetőbb problémáira. Az eddigi bejelentések alapján az Elixxir protokoll orvosolni fogja a skálázhatósággal és az adatvédelemmel kapcsolatban jelenleg fennálló aggályokat.

Pár szó a projektről

Az Elixxirről már tavaly szeptemberben olvashattunk, amikor David Chaum bejelentette, hogy új kriptovalután dolgozik. Emlékeztetőként az Elixxir egy „tranzakciós felület, amely egy full stack blokkláncon fut. Adatvédelmi hálózata, melynek az Elixxir node-ok képezik az alapját, kvantum-rezisztens biztonsággal rendelkezik és levelezést, fizetéseket, illetve decentralizált alkalmazásokon keresztüli adatátvitelt támogat.”

A héten indul az Elixxir korai hozzáférhetőséggel rendelkező fejlesztői programja

Chaum főképp azon dolgozik, hogy egy olyan kriptovalutát hozzon létre, amely alkalmas a széleskörű használatra, és amely biztosítja felhasználói adatainak védelmét. Szerdán napvilágot látott a projekttel kapcsolatos legújabb fejlemény, amely szerint elindul az Elixxir fejlesztői felülete. Ezen a felületen akárki lehetőséget kaphat arra, hogy fejlesszen az Elixxir platformján, illetve javaslatokat küldhet be az projekt weboldalán keresztül. Chaum azt nyilatkozta, hogy kíváncsian várják, milyen javaslatokkal rukkol elő a fejlesztő közösség. Vélemény szerint az első körben főleg gyors és biztonságos üzenetküldéssel foglalkozó alkalmazásokat fognak építeni a felületen.

Az Elixxir sikerének kulcsa

Ha minden a terv szerint halad, akkor az Elixxir képes lesz több százezer üzenetet és tranzakciót feldolgozni egy másodperc alatt, ennél fogva kétségtelenül alkalmas lesz széleskörű használatra is. Chaum többször említette azt is, hogy fontos olyan alkalmazást létrehozniuk, amely gyors és felhasználóbarát. Ha egy széles körben elterjedt kriptovalutát akar létrehozni, akkor nem kérheti a felhasználókat arra, hogy mondjanak le a hagyományos alkalmazások által nyújtott kényelemről.

A kriptovaluták többségének leginkább a felhasználói számával vagy a felhasználási módjával van gondja. Rengeteg ígéretes projekttel találkozhattunk az utóbbi években, viszont elegendő felhasználó nélkül mindegyikük szép lassan eltűnik vagy már el is tűnt. Jelenleg több mint 2200 kriptovaluta létezik és legtöbbjük az első születésnapját sem éri meg a fent említett okok miatt. Az Elixxir viszont mind a két veszéllyel számolt. A mai világban nap, mint nap számtalan üzenetet küldünk és a pénz átutalás is mindennapi rutinnak számít. Ha az Elixxir képes ezt a két tevékenységet egyetlen felületre sűríteni adatbiztonsággal, gyorsasággal és blokklánc technológiával fűszerezve, akkor jó esélye van rá, hogy ne csak egy csepp legyen a kriptovaluták tengerében. Chaum szerint az „Elixxir az emberek adatvédelemre és biztonságra való igényének kielégítésére lett tervezve, szem előtt tartva a kényelmet és a gyorsaságot, mindezt egy okostelefonon elérhető platformon keresztül”.