Eljött az ideje arany helyett bitcoinba fektetnünk

A történelem során az arany mindig ámulatba ejtette a közösségeket, és hosszú idők óta használták fizetésre és értékőrzésre egyaránt. A gazdasági válságok és magas infláció idején az nemesfém iránti kereslet folyamatosan növekedett. Egyesek azonban a bitcoint is ugyanilyen értékmegőrzőnek látják, és a jövőben akár a nemesfém helyét is átveheti. Előszőr is azonban vegyük szemügyre az arany tulajdonságait.

Milyen ritkának számít?

Ezt a kérdést őszintén szólva senki sem tudja pontosan megmondani. Egyes becslések szerint a Földön létező arany mennyisége nagyjából 170 000 és 260 000 tonna közzé tehető, ahogy azt az ábrán is látjuk.

 

1 ékszerek: ~94,464 t 46%, 2 rudak és érmék: ~45,456 t, 22%, 3 központi bankok: ~34,592 t, 17%, 4 egyéb: ~30,726 t, 15%, 5 ismert aranytartalékok: ~53,000t Összesen: 258,238 tonna. Forrás: Hyperbitcoinizer.

Világszerte évente mintegy 3000 tonna aranyat termelünk ki, és a legnagyobb lelőhelyek Dél-Afrikában, az USA-ban, Oroszországban és Ausztráliában találhatóak. Az arany utáni keresés soha nem marad abba, és továbbra is találnak új és új lelőhelyeket. Másrészt akadnak olyanok is, akik a Földről elrugaszkodva más bolygókon, aszteroidákon próbálkoznának, mint például a NASA vagy Elon Musk.

Az arany ára 1993 és 2021 között. Forrás: Hyperbitcoinizer.

Az elmúlt egy évtizedben az éves aranytermelés 20%-kal nőtt a világon, és az új lelőhelyek felfedezése tovább növelheti ezt a számot.

Szállítási gondok

Fontos megemlíteni az arany szállíthatóságát is. Vegyünk például egy kiló aranyat, ami 60 000 euró értékű, és alig nagyobb, mint egy tábla csokoládé. Amennyiben ezt a mennyiséget magaddal szeretnéd vinni, ahhoz előszőr tisztában kell lenned néhány dologgal. A vámhatóságok nagyobb mennyiségű fémet biztosan észre fognak venni nálad. Az országok többségében a behozatal vám- és adómentes, azonban biztosan rákérdeznek majd a vagyontárgyad eredetére. Nem olyan jó, ha nem tudod bizonyítani mikor és kitől kaptad az aranyat, különösen nehéz, ha készpénzzel vásároltad. Továbbá a bankoknak és kereskedőknek már 2500 eurónál nagyobb összegű arany vásárlásakor is származási igazolást kell kérniük a magánbefektetőktől.

Az aranytermelés 1900 és 2010 között. Forrás: Hyperbitcoinizer.

Nehéz tárolni

Senkinek nem tanácsos maga tárolnia és szállítania az aranyát. Előfordulhat, hogy bűnözők akarják megszerezni a vagyonodat, akik kárt is okozhatnak benned.

Sajnos a széfben való tárolásnak is megvannak a maga hátrányai, ugyanis azok tartalma nincs automatikusan biztosítva lopás esetén. Ahhoz, hogy a biztosító kártérítést fizessen, bizonyítani kell tanúkkal együtt, hogy mennyi aranyat is tároltál ott.

A kormány fenyegetése

Az Egyesült Államokban Roosevelt elnök aranytilalmat rendelt el 1933-ban, és utasította állampolgárait, hogy unciánként 24 dollárért adják el a kormánynak nemesfémjüket. Ezután az arany árát 35 dolláron rögzítették, és a szabálysértőket börtönbüntetésre is ítélték egészen 1974-ig, mikor feloldották a tilalmat.

Az 1933-as rendelet. Forrás: Hyperbitcoinizer.

Anglia is hasonlóképpen 1966-ban megtiltotta polgárainak, hogy aranyérméket vásároljanak, vagy négynél többet birtokoljanak. Az összes fennmaradt darabot a Bank of Englandnek kellett adniuk a font fedezeteként.

Nemrégiben pedig elég volt rossz útlevéllel rendelkezni ahhoz, hogy elvegyék az emberek vagyonát. Nem kellett oligarchának lenni, elég volt az orosz állampolgárság, hogy számlákat fagyasszanak be a kormányok.

Az arany és a blokkláncok

Másrészt létezik blokklánc alapú arany is, a PaxG token. Minden egyes token egy uncia aranynak felel meg, amely nemesfémet a londoni székhelyű Brinks vállalatnál helyeznek letétbe 400 unciás aranyrudakként. Maga a token az Ethereum blokkláncán fut, és anonim módon tartható egy tárcában. Emellett bárki számára elérhető  akár a Binance-on, FTX-en vagy a Kraken-en.

A Paxos vállalat New York-i székhellyel rendelkezik, és kormányzati ellenőrzés alá tartozik. Az aranytartalékot folyamatosan ellenőrzik, emellett a token címének megadása esetén lekérdezhető annak az aranyrúdnak a sorszáma, amelyhez maga a token tartozik.

És itt jön a képbe a bitcoin

A bitcoin esetében azt pontosan tudjuk, hogy összesen 21 millió darab lesz, emellett könnyedén tárolható és szállítható. Nincsenek korlátjai, és akár villámgyorsan is kereskedhetünk vele.

A bitcoin összehasonlítása az arannyal. Forrás: Hyperbitcoinizer.

Az egyetlen dolog, amit egyelőre nem tudunk, hogy a kormányok a növekvő elfogadottsága mellett hogyan fognak reagálni. Ahogy láthattuk, többször betiltották az aranytulajdonlást, így ezt megtehetik a világ legismertebb kriptovalutájával is. Azonban sokkal nehezebb felderíteni és lefoglalni, mint az aranyat.