Az aranyfedezetű token, ami egyszerre arany-, kriptó- és devizabefektetés

Az aranyfedezetű kriptovaluta három az egyben jellegű befektetés. Az infláció elleni védekezés klasszikus eszköze az arany, mások a devizára esküsznek, megint mások bitcoint vagy más kriptovalutákat vesznek. Az aranyfedezetű tokenekben mindegyik tulajdonságai megtalálhatók. De buktatók is vannak, nagyon figyelni kell rá, melyiket vesszük.

Az arany ára, bár az utóbbi egy-két évben inkább stagnált, öt év alatt dollárban 38, forintban 104 százalékkal ment fel. A nemesfém egyre többek számára tűnik vonzónak a magas infláció, az leértékelődő forint, a turbulens tőkepiacok világában. Mások más eszközökre esküsznek, főleg ingatlanokra, devizákra, esetleg részvényekre, vagy portfóliót építenek ki többféle eszközből.

Egyszerre aranyfedezetű, kriptó és deviza

Az aranyhoz kötött kriptovaluták érdekes képződmények, egyszerre adnak hozamot az arany ára alapján, devizajegyzésükkel védenek a forint értékvesztésétől és élvezik a kriptók egyes előnyeit. Úgymint a gyors, bankoktól, szabályozóktól, adminisztrációs terhektől független tranzakciók vagy a viszonylagos névtelenség. De hogy is néznek ezek ki ezek az eszközök?

Az arany dollárban és forintban öt év alatt. (Tradingview.com)
Az arany dollárban és forintban öt év alatt. (Tradingview.com)

A stabilérme (stablecoin) valószínűleg már mindenki számára ismerős, ezek lehetnek fiat pénzekkel fedezett érmék, mint az USDT vagy az USDC. Lehetnek algoritmikus stabilérmék is, mint a DAI vagy a csúfos véget ért UST. De fedezhetik a stabilérmék értékét más eszközök is, mint egyéb kriptodevizák (BTC, ETH, CRV stb.) vagy árupiaci termékek. Ezeket nevezik összefoglaló névvel eszközökkel fedezett (asset backed) tokeneknek, a Coingecko 181-et tart nyilván.

Ha már arany, menjen fel

De nem minden olyan érme stabilérme, amely mögött valamilyen fedezet van. Ha valamelyik értéke például pont egy uncia aranyhoz lenne kötve, akkor az fedezett, de nem stabil, hiszen az arany ára sem stabil, sőt. Inkább részvényszerűen mozog, a piaci kereslet és kínálat függvényében. Épp ezért szeretik sokan, hiszen az a várakozás kapcsolódik hozzá, hogy idővel az értéke felmegy. Vagy a vásárlóereje, reálértéke legalább szinten marad, ha a hagyományos (fiat) pénz elértéktelenedik.

Egy token=egy uncia

De elég az elméletből, nézzük a gyakorlatot. Például a Perth Mint Gold Token (PMGT) egy egysége egy uncia aranynak felel meg, ami jelenleg 1700 dollár körül mozog (mintegy 661 ezer forint). Mások inkább egy grammot használnak alapegységként, ami most 54,7 dollár, avagy 21 260 forint. Ez azonban technikai részletkérdés, mivel töredék érméket is lehet venni.

A lényeg nagyrészt a fedezeten van. A fedezett értékpapírokhoz hasonlóan a következő komoly kérdéseket kell feltenni:

 • Tényleg van valódi nemesfém a tokenek mögött?
 • Ezt hol, milyen biztonsági garanciák mellett tárolják?
 • Ki lehet-e fizikailag kérni, vagyis a tokenekért cserébe a tulajdonosok megkapják-e, ha úgy döntenek? Mekkora ennek a költsége?
 • Van-e a kriptoérméknek jól működő másodlagos piaca, forgalma, el lehet-e ezeket ott bármikor adni? (Vannak-e vevők, van-e likividitás.)
 • A tokenekhez, a nemesfém folyamatos tárolásához milyen költségek kapcsolódnak?

(Ezekhez jönnek persze még a kriptodevizák szokásos kockázati megfontolásai, mint okosszerződés-kockázat, a helyes tárolás előírásainak betartása. Például hardveres kulcsokat vagy online tárolást választunk? Utóbbinál mi rendelkezünk a kulcsok felett vagy más?)

Prémiumon a fizikai arany, valóságtól elrugaszkodva kereskedik az elektronikus tőzsdéken | Aranyfedezetű stabilcoinnal jön a Tether
Aranyrögök.

Az aranyfedezet kulcsa: a fedezet

Nézzünk meg egy aranyfedezetű kriptodevizát (vagy értékpapírt), és nagy valószínűséggel ehhez hasonló szövegeket találunk majd a weboldalukon a biztonságól:

 • Az Ön befektetését biztonságosan tároljuk.
 • Száz százalékban nemesfémekkel fedezett.
 • A tokenek bármikor fizikai nemesfémre válthatók be.
 • 1 token mindig 1 gramm/uncia valódi/fizikai tényleges aranyat/ezüstöt képvisel.
 • Az eszközöket több auditált és biztosított páncélteremben helyeztük el Zürichben, Londonban, New Yorkban, Montrealban stb.
 • Csak olyan vállalkozásokkal dolgozunk együtt, amelyek megfelelnek a London Bullion Market Association (LBMA) fémekre vonatkozó szabványainak.

Az a baj, hogy mindig, mindenki ezt fogja állítani ebben az üzletágban – a csalók is. Az is lehet, hogy különböző pecsétes papírokat is közzétesznek majd a weboldalukon, amelyek vagy valódiak, vagy nem. Így a nagy kérdés, hogy ezeket az állításokat hogyan lehet ellenőrizni, és hogyan néz ki a gyakorlat.

Sokba kerülhet a páncélterem

Például egy magyar brókercégnél egy értékpapír-csomag átküldése egyik értékpapír-számláról a másikra (transzferálása), ami egy egyszerű számítógépes adminisztráció, 2-5 ezer forintba kerül. El lehet képzelni, mennyibe kerülhet az arany fizikai mozgatása, kikérése egy londoni páncélteremből. Valószínűleg minimum több száz, de inkább pár ezer dollár (sok százezer forint). Nem sokat ér az átválthatóság, ha a gyakorlatban nem éri meg. De elég lehet az is, ha a nagyobb szereplők számára nyitva áll ez a lehetőség (mert adott esetben kisebb diszkonttal el lehet nekik adni a valóban fedezett érméket).

A piacvezető PAX Gold

A legnagyobb szereplő ezen a piacon a PAX Gold (PAXG), a Paxos kriptobrókercég terméke. Az aranyat honlapjuk szerint a Brink’s nemzetközi széfszolgáltatónál őrzik. A token “természetesen” itt is aranyra váltható. A PAXG tokenek létrehozásáért és visszaváltásáért 0,03-1 százalékot kérnek a tételnagyságtól függően. A többi ERC-20 (Ethereum-láncon futó) tokenhez hasonlóan azonban magas tranzakciós díjra (gas fee) is kell számítanunk.

Amit a grafikonon látható, nem pontosan követi az aranyat. Hétvégén mostanában kicsit olcsóbban hozzá lehetett jutni, mint a – pénteki és hétfői – világpiaci ár. Legnagyobb piaca a Binance és a Bitrue, de van a decentralizált Uniswap-on is.

A PAXG aranyfedezetű tokenje és az arany. (Tradingview.com)
A PAXG aranyfedezetű tokenje és az arany. (Tradingview.com)

Csak a nagyokban bízzunk?

A PAXG piaci kapitalizációja jelenleg 586 millió dollár. Gondolhatja azt a kisbefektető, hogy ha már sokan ennyi pénzt rábíztak, akkor biztosan sokan voltak már, akik alaposan megnézték, mennyire biztonságos. Ebben van logika, de ne feledjük, a Terra (LUNA) projektre ennél egy nagyságrenddel több pénzt bíztak a befektetők, mégis csődbe ment. Valószínűsíthető a biztonság, de biztosra nem vehető semmi. (Avagy soha ne tegyük minden pénzünket ugyanabba a termékbe.)

Ez is érdekelhet: Hétszer annyi aranyat adott el Ukrajna, mint amennyije hivatalosan volt

Tether, mint aranyérme

A második legnagyobb aranyfedezetű szereplő, a Tether Gold (XAUT) árfolyama is el-elválik az aranyétól, de inkább a másik irányba. Vagyis felárat fizetnek a tokenizált aranyért a befektetők a fizikai arany ára felett. Fő piacai a BigONE, a Bitfinex és a Gate.io centralizált tőzsdék, ez is ERC-20 token.

A kibocsátó Tethert alighanem mindenki ismeri, hiszen a dollárfedezetű stabilérméje, az USDT az egyik leginkább használt elszámolási eszköz az iparágban. Az USDT körül sok vita volt, hogy megvannak-e a mögé biztosítékként elhelyezett dollárok, így kézenfekvő, hogy az aranyfedezetnek is alaposan utána kéne nézni.

Lásd: A Tether stabilcoin nem nyerte vissza a befektetők bizalmát

Mi van a Tether aranyfedezetű érméje mögött?

A vállalkozás szerint minden Tether Gold token egy 400 unciás (12,4 kilós) aranytömb egy szeletkéjére jogosít. Aranyos, hogy a honlapon le lehet kérdezni, mi a te (résztulajdonolt) aranytömböd sorszáma, de ez azért nem sokat mond a biztonságról. A XAUT érmék kibocsátását és visszaváltását a TG Commodities Limited cég végzi 0,25 százalékos díjért. Ezen kívül:

 • A tulajdonosok kérhetik a fizikai arany kiadását, kiszállítását valamely svájci címre (ügyfélellenőrzés után).
 • Vagy kérhetik, hogy a TG Commodities Limited kísérelje meg az arany eladását, és megkapják az eladásból származó készpénzbevételt (levonva a cég díjait).

Az első esetben szépséghiba, hogy csak 430 XAUT – 430 uncia arany – váltható vissza egyszerre, ami jelenleg majdnem háromnegyed millió dollárt ér. Nem világos a honlapon, hogy ennek mekkora költsége van, de mint tudjuk, Svájc a világ egyik legdrágább országa.

A második esetben a 0,25 százalékos díjat fizetjük, de csak utólag derül ki, milyen piaci áron sikerült az aranyat értékesíteniük.

Ez is érdekelhet: Aranyfedezetű stabilcoinnal jön a Teher

Az ausztrálok aranya

A fentebb említett Perth Mint Gold Token (PMGT) kicsit másnak látszik, mint a többi, mert nem közvetlenül fizikai arany, hanem az ausztrál állami pénzverő által aranyra kibocsátott letéti igazolások vannak az érmék mögött. Ez lehet, hogy olcsóbb, mint széfet bérelni, de minél több a közvetítő szint, annál több a bizonytalanság is. De hangsúlyozzák, hogy együttműködnek a pénzerővel.

Minden PMGT a GoldPass tanúsítvány tokenizált változata, amelyet 100 százalékban a Perth Mint központi banki minőségű páncéltermében tárolt fizikai arany fedez írják oldalukon.

Csak két aranyfedezetű tokent érdemes?

A PAX Gold és a Tether Gold együtt jelenleg egymilliárd dollárnyi aranyat képvisel. Az összes többi általunk fellelt token kapitalizációja sokkal kevesebb, általában csak pár millió dollár. Ezen kívül vannak sokan mások is, úgy a Coingecko listáján, mint ezen a listán vagy ebben a cikkben. Számos azonban már megszűnt közülük, vagy érdeklődés hiányában lassan haldoklik.

Lásd még: Hatalmas növekedést értek el az aranyfedezetű coinok

Kérdés, befektetőként érdemes-e, nem túl kockázatos-e a kicsikkel foglalkozni.

Egy kriptovaluta nyomai, amelynél szőrén-szálán eltűntek a szervezők. (Facebook)
Egy kriptovaluta nyomai, amelynél szőrén-szálán eltűntek a szervezők. (Facebook)

Aurus, argentus, platinus

Az Aurus csapat azért keltette fel a figyelmünket, mert nem csak aranyalapú (AWG), hanem ezüstfedezetű (AWS) és platinával fedezett (AWP) tokeneket is kínál. (Valamint egy nemesfém-alapú DeFi-tokent /AWX/.) Az ezüst és a platina nemcsak nemesfémek, hanem egyben ipari fémek is, és éppen eléggé izgalmasak tudnak lenni befektetésként. Főleg, hogy mindkettő mélyen eddigi történelmi csúcsai alatt szenved jelenleg, sokkal mélyebben, mint az arany.

Itt nincsenek kapitalizációs adatok, csak az AWX-re (4-5 millió dollár), de nem tűnik nagynak a protokol. Az AWG árfolyamgrafikonja elég rosszul néz ki, a hirtelen leszúrások, a szögletes formák arra utalnak, hogy nem elég likvid, alig van forgalma.

Az Aurus Gold (AWG) token árfolyama. (Coingecko.com)
Az Aurus Gold (AWG) token árfolyama. (Coingecko.com)

Az iszlám aranytoken

Egy másik érdekesség, a dubaji illetőségű Onegram 2018-ban rendkívüli ambíciókkal indult. Fizikai arannyal fedezett tokent hozott létre saját blokkláncon (OGC), saját pénztárcával, kereskedési platformmal, fizetési megoldásnak is szánták. Ráadásul az iszlám vallás szabályainak is meg kívánt felelni. (Még egy magyarországi blokklánc-kiállításon is részt vettek.)

Honlapjuk tanúsága szerint azonban a kezdeményezés elhalt, az utolsó blogbejegyzéseik 2018-asak.

Ez is érdekelhet: Hamarosan Dubaj lehet az arab világ digitális központja

Vigyázat, a tokenizált aranyat is hamisítják

De nagyon vigyázni kell, mit veszünk, a kriptodevizák világában többféle érmének is lehet ugyanaz a kódja (tickerje). Sőt, bárki létrehozhat bármilyen nevű és kódú érmét, hamisítványt, átverést.

A Coingecko adatbázisában hat “GOLD” tickerkódú token is van, de ezek nem arannyal fedezett érmék. Az “arany” sok helyen valamely online számítógépes játék fizetőeszköze, másutt csak fantázianév. (Egyébként egyik értéke sem éri el a tíz dollárcentet, sőt van, ahol a tizedesvessző után kilenc nullát kell leírni az árfolyam ábrázolásához.)

“GOLD” tickerkódok. Vigyázz, mit veszel! (Coingecko.com)
“GOLD” tickerkódok. Vigyázz, mit veszel! (Coingecko.com)

Aranyásók a felhőben

Az igazi stabilérme maga az arany – írja egy cikk az aranyhoz kötött érmékről.  Mások meg azt, az arany arra jó, hogy elássuk a kertben jobb időkre, felértékelődésre várva. A bitcoin meg arra, hogy a felhőben tároljuk, és látszólag üres zsebbel sétáljunk át az országhatárokon.

Az aranyhoz kötött érmék bővítik a lehetőségek tárházát, mert a felhőben elásott aranytoken is követi az arany árfolyamát. De azért minden pénzünket nem tennénk ilyenbe, ráadásul a bitcoin az utóbbi bő egy évtizedben ingadozásaival együtt is sokkal jobb értékmegőrzőnek bizonyult.

Ajánlott: A bitcoin még mindig jobb befektetés, mint az arany