3 módszer, amivel elkerülheted a manipulált kereskedési volumenű tokeneket

A manipulált kereskedési volumenek sajnos gyakran előfordulnak egyes kriptotőzsdéken. Íme három módszer, hogyan kerülheted el a veszteségeket.

A hamis likviditás azonosítása a Bitcoin és más kriptovaluták piacán is elengedhetetlen a kereskedők számára, hogy elkerüljék a hirtelen, éles árfolyameséseket alacsony volumen esetén. Ezek a volatilitások lehetetlenné teszik a stop loss megbízások végrehajtását és általában váratlan eredményekhez vezetnek. Azáltal, hogy elemzed a piacformálók tevékenységét, a megbízási könyv mechanikáját és néhány gyakorlati mutatót, – amelyek érzékelik a mesterséges volumeneket – felismerheted a figyelmeztető jeleket és elkerülheted a nem kívánt következményeket.

Piacformálók dinamikája és a megbízási könyv mechanikája

A piacformálók kulcsszerepet játszanak a kriptopiacon, mivel likviditást biztosítanak több vételi és eladási megbízással. Azonban tevékenységük nem mindig ártalmatlan. Manipulálhatják a piacot nagy megbízások elhelyezésével az aktuális árak közelében, hogy megtévesztő keresleti vagy kínálati látszatot keltsenek (spoofing). Ezen kívül részt vehetnek wash tradingben is, ahol egyszerre adják-veszik ugyanazokat az eszközöket a volumenek felfújása érdekében.

Ezenkívül gyakran olyan előnyökhöz jutnak, amelyekkel saját előnyükre alakíthatják a piacot. Bármennyire is ravaszak és megtévesztők ezek az entitások, három megbízható mutató létezik, amelyek figyelmeztető jeleket adnak. Ezek segítenek a tapasztalt kereskedőknek felismerni az anomáliákat és elkerülni azokat a tokeneket, amelyek összeomolhatnak, amikor egy nagyobb eladási megbízás megjelenik a piacon.

Kereskedési volumen vs. megbízási könyv mélység és piaci kapitalizáció

Amikor egy kriptovaluta kereskedési párt (például BTC/USD vagy ETH/EUR) vizsgálsz, hasonlítsd össze a megbízási könyv mélységét a jelentett napi kereskedési volumennel. Ha a megbízási könyv mélysége sekély, de a kereskedési volumen magas, az manipulációra utalhat. Például, ha egy kriptovaluta kereskedési pár 50 000 dolláros mélységet mutat 5%-os szinten, de napi volumene 2 millió dollár, az jelezheti, hogy a volumen nem valós kereskedési érdeklődésen alapul, hanem mesterségesen felfújt.

Fontos továbbá, hogy a kereskedési volumenelemeket összevessük a szabad piaci kapitalizációval, amely a kereskedésre elérhető összes tokent képviseli. Ha a napi volumenek folyamatosan meghaladják a token szabad piaci kapitalizációjának 30%-át, az szokatlan tevékenységre utalhat. Ezt az értesítést az új listázás utáni első két kereskedési napon figyelmen kívül kell hagyni, mivel az ilyenkor általában hype-ot és valós érdeklődést tükröz, különösen, ha először jelenik meg nagy tőzsdéken.

Hézagok és ellentmondások a kereskedési volumenben

Figyelj a hirtelen és megmagyarázhatatlan hézagokra a kereskedési volumenben. Ezek a hézagok akkor jelentkeznek, amikor a kriptovaluta volumenének jelentős része eltűnik, majd időszakosan újra megjelenik. Az ilyen jelenségek oka lehet például szerverleállás, piacformálók likviditásának visszavonása vagy tőzsdék wash trading tevékenysége. Az ilyen minták természetellenesek és általában a piac manipulálásának kísérletére utalnak.

Ahhoz, hogy hatékonyan felismerd a hamis likviditást, analitikai eszközöket kell használnod a megbízási könyv mélységének vizsgálatához. Az olyan webhelyek, mint a CoinMarketCap, a CryptoCompare és a Coingecko átfogó adatokat szolgáltatnak a kereskedési volumenekről és a tokenek elérhetőségéről, beleértve a zárolt tokenek részleteit is. A megbízási könyv mélységelemzése elérhető többek között az Okotoki, a TensorCharts és a TRDR oldalakon.