A Binance kitiltotta a Tront piaci manipulációk miatt

A Wall Street Journal cikke szerint a Binance több alkalommal is figyelmen kívül hagyta azokat a saját belső vizsgálatokat, amelyek piaci manipulációkat voltak hivatottak beazonosítani, azért, hogy a fontos ügyfelekkel való kapcsolatokat és üzleti működést meg tudják őrizni.

Az egyik ilyen eset 2023-ban történt, ami az orosz Andrej Grachev által vezetett DWF Labs-hez köthető. Az orosz kereskedőcég havonta több mint 4 milliárd dollár értékű kereskedést bonyolított a Binance-on. A DWF állítólag olyan szolgáltatást kínált az ügyfeleknek, amelyben „mesterséges volument” hozott létre, és felhajtotta a tokenek árát.

A cikkben a példa a Yield Guild Gamesről szól, egy olyan tokenről, amelybe a DWF befektetett. Grachev egy tweetet megosztott róla az X-en, majd a DWF hatalmas mennyiségű tokent adott el. Nagyon röviddel ezután a token ára összeomlott.

Néhány ilyen eseményt követően a Binance belső felügyeleti csapata a DWF-fel való együttműködést megszüntetését javasolta, és az általuk beazonosított további pénzmosási ügyleteket is bevonták az elemzésbe.

Egy második belsős Binance audit csapat azonban megvizsgálta a felügyeleti csapatot, és állítólag megállapította, hogy a „mesterséges volumen” létrehozására való képességét hirdető cég által végzett ügyletek véletlenek lehettek. Ezután a Binance vezetése úgy döntött, hogy nem szünteti meg az üzleti működést a DWF Labs-szal.

A Wall Street Journal azt is állította, hogy a 2023-as teljes Binance-volumen kétharmadát két kereskedő adta. Ennek fényében nem meglepő a tanúsított visszafogottság.

Ez a belső felügyeleti csoport aggályokat vetett fel a Binance saját belső számláival kapcsolatban is a kriptokereskedéseket illetően. Ez az állítás korábban már megfogalmazódott a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) panaszában, amelyet a Binance jogi csapatának csak nemrégen sikerült rendeznie.

A Wall Street Journal megjegyezte, hogy a DWF-ről szóló jelentést készítő csoport vezetőjét később kirúgták. Több más auditort pedig „költségtakarékossági intézkedésként” „elbocsátottak”, mások pedig felmondtak.

Tron és Justin Sun

Grachev korábban a Huobinak, a mai nevén HTX-nek dolgozott, és annak orosz részlegét vezette. A HTX egyik részvényese Justin Sun, aki a Tron Foundationt is vezeti, aki szintén a Binance belső ellenőreivel került szembe.

Az azt követő hónapokban, hogy Sun és a Tron Foundation ellen a Securities and Exchange Commission (SEC) tavaly vádat emelt piaci manipuláció és pénzmosási kereskedés miatt. Ekkor döntött úgy a Binance, hogy a Tron Foundation-nel megszünteti az együttműködést.

A Tron Foundation állítólagos piaci manipulációja ellenére a Binance mégis úgy döntött, hogy a TrueUSD tokent „díjmentes” alapeszközzé teszi számos kereskedési pár számára. Ez körülbelül ugyanabban az időben történt, amikor a Tron Foundation-nel megszűnt a kooperáció. Közben Sunt összeboronálták a TrueUSD-vel is mint tulajdonos, de tagadja a vádakat. Azt azonban Sun elismerte, hogy ő egy „partner market maker-e” ennek az eszköznek. A korábbi problémák a Sun-féle projektekkel kapcsolatban nem akadályozták meg a Binance-t abban, hogy felkarolja ezt a tokent.

A közelmúltban a TrueUSD piaci kapitalizációja azonban csúnyán összeomlott, miután a Binance más stabilcoinok, például a First Digital USD felé fordult.