Az orosz külügyminiszter szerint a kriptovalutáké a jövő

Szergej Lavrov kijelentette, hogy eljön az idő, amikor a kriptovaluták nagyon fontos szerepet fognak játszani a kereskedelemben és a pénzügyekben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Primakov-olvasófórumon kijelentette, hogy a kriptovaluták kritikus szerepet játszhatnak a nemzetközi elszámolási ügyletekben. A miniszter egyértelművé tette, hogy Moszkva nem tervezi az amerikai dollár használatának teljes elhagyását.

Lavrov emellett azt is megjegyezte, hogy a kriptopénzek illeszkedhetnek egyes nemzetközi elszámolási helyzetekhez, de még nem jött el az az idő. “Úgy gondolom, elkerülhetetlenül eljön az idő, amikor a kriptovaluták nagyon jelentős szerepet fognak játszani a kereskedelemben, a pénzügyekben, és a nemzetközi elszámolási szektor egy tetemes szegmensét fogják elfoglalni” – mondta.

A miniszter kiemelte a kriptókkal kapcsolatos jelenlegi kínai fejleményeket, utalva az ázsiai óriás országban folyamatban lévő digitális jüan tesztprogramokra, és elmondta, hogy a Kremlben is hasonló tervek vannak készülőben, tehát egyre valószínűbbnek tartja Oroszország is a központi banki digitális valuta (CBDC) bevezetését.

Az aranytartalékokat már nem dollárban tárolják

Ugyanezen a vonalon Lavrov kijelentette, hogy a kormány az orosz gazdaság részleges dollármentesítésére törekszik, amit a Kreml már megtett az aranytartalékok vonatkozásában.

“Valóban részt akarunk venni az orosz gazdaság és pénzügyi rendszer dollármentesítésében. A minap úgy döntöttünk, hogy az arany- és devizatartalékainkat többé nem dollárban tároljuk. A megfelelő intézkedéseket már megtettük. De szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ez nem jelenti azt, hogy általánosságban teljes mértékben kizárjuk a dollár használatát” – tette hozzá.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy Oroszország arra törekszik, hogy más országokkal való kétoldalú elszámolások során nemzeti valutát használjon. “Arra törekszünk, hogy más valutákra támaszkodjunk” – jelentette ki a miniszter.

A fórumon Alan Lusnyikov, az AK-47-es Kalasnyikov feltaláló cég tulajdonosa támogatta a SWIFT fizetési hálózat elhagyását és a digitális valuták használatára vonatkozó terveket.