A Kalasnyikov cég feje kilépne a SWIFT-ből, digitális valutákban látja a jövőt

A Kalasnyikov konszern, a hírhedt AK-47 gépkarabély gyártója, lecsatlakozna a SWIFT nemzetközi fizetési hálózatról és a bankok által vezérelt fizetési rendszerről és digitális valutákra, nevezetesen kriptóra állna át. Ezt Alan Lusnyikov a Kalasnyikov ügyvezetője nyilatkozta a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF):

„Elvárnánk, hogy a bankrendszer váltson egy nem bankrendszeri elszámolási módra. Sok szó esik a digitális valutákról. Erre van nagy szükségünk.” Lusnyikov véleménye szerint az alternatív rendszer nem függene a SWIFT rendszerétől – amit egyébként Kirgizisztánban már múlt évben a tiltakozások során ideiglenesen felfüggesztettek. Feltehetően a cég szintén nem preferálná a központi bankok digitális valutáit (CBDC), mivel azok is banki irányításúak.

Nem a Kalasnyikov konszern az egyetlen orosz cég, mely érdeklődést mutat a digitális valuták iránt. Sberbank egy „digitális pénzügyi eszköz” piacot tervez a piacra dobni a blokklánc alapú platformjukra. A bank már teszteli a megújuló energia tanúsítványok adásvételét, és tervezi ugyanezt hasznosítani a kötelezvényeknél és a harmadik felek által kezelt digitális pénzügy-technikai alkalmazásokban. Anatoly Popov, a Sberbank igazgatótanács elnökhelyettese nyilatkozta: „a kisebb pénzügytechnikai cégek és nagyobb vállalatok programozóinak lehetőséget adunk új alkalmazások készítésére okosszerződés formájában a Sberbank blokklánc platformon.”

Állítása szerint ez megnövelheti a versenyt a szektorban és esélyt adna a cégeknek, hogy az okosszerződés technológia segítségével „több fajta terméket hozhassanak a piacra” és egyben gyorsítsák az orosz informatikai fejlesztéseket.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük