Elkobozhatják és befagyaszthatják a kriptókat az Egyesült Királyság új törvénye szerint

Az Egyesült Királyság új törvénye szerint a bűnözői tevékenység megfékezése érdekében a kormány elkobozhatja, befagyaszthatja és megsemmisítheti a kriptoeszközöket. 

A napokban életbe lépett törvény a csalás és a pénzmosás visszaszorítását hivatott elősegíteni. Az Economic Crime and Corporate Transparency Bill nevezetű törvényjavaslatot először 2022 májusában terjesztették elő, azonban csak most került elfogadásra. A rendelet útmutatást biztosít a bűnüldöző szervek számára a kriptovalutákkal kapcsolatban. Eszerint a bűnügyi nyomozások során jelentőségteljes bizonyítékként kell majd őket kezelni.

A törvényhozást ezen döntésében a Brit belügyminisztérium, a Vállalkozásokért, Energiáért és Iparstratégiáért felelős Minisztérium (BEIS), a Nagy Értéket Képviselő Csalásokkal Foglalkozó Hivatal (SFO) és a Pénzügyminisztérium is támogatja.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency) főigazgatója, Graeme Biggar, a digitális eszközök és a pénzmosás közötti kapcsolatot ecsetelte:

„A hazai és a nemzetközi bűnözők éveken keresztül kijátszották az Egyesült Királyságban érvényben lévő rendeleteket s csalásaikhoz egyre gyakrabban használták a kriptovalutákat. Ezek a reformok -melyeket régóta vártunk és szívesen fogadunk- lehetővé teszik, hogy leszámoljunk velük.”

Az Egyesült Királyság új törvénye elviekben a törvényszerűen működő vállalatoknak is segítséget nyújt azzal, hogy megtisztítja a szektort a szélhámosoktól. Ezáltal a cégalapításra és a vállalati átláthatóságra vonatkozó határozatok is szigorodni fognak, így gondoskodva arról, hogy a kiosztott támogatások valóban jó helyre kerüljenek. A kormány szerint ez azt eredményezi majd, hogy a törvényes vállalkozások és befektetők prosperálni fognak. Ez természetesen pozitív hatással lesz az ország gazdaságára is amellett, hogy a bűnözési ráta is csökkenni fog. Továbbá, ezzel a húzással a kisvállalkozókat és a fogyasztókat is meg szeretnék védeni az esetleges kriptoátverésektől.

Ez mind szép és jó, azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ez a lépés mennyire kártékony lehet a helyi kriptoszektor számára. Korábbi nyilatkozatok szerint a kormány a kriptovilág központjává szeretné tenni az országot, de az ehhez hasonló kezdeményezések könnyen ellehetetleníthetik ezt.