Élménytúra: de miért nem fizetnek bitcoinnal a svédek?

Svédországban járva hiába kerestük a “bitcoint elfogadunk” feliratot, pedig úgy hírlik, hogy az ország kriptodeviza-barát. Miért nem fizetnek bitcoinnal a svédek (sem)? Mi szólhat ellene és mi szól mellette? Érdemes-e valamit kiadni, ami nagy átlagban évről évre duplázta az értékét?

Svédországban járva hiába sasoltam a boltok bejáratait, sehol sem volt kitéve, hogy bitcoint elfogadunk. Egy helyen sem láttam a narancsos B-betűs logót, sem a turistanegyed (Gamla Stan) szuvenírboltjaiban, sem ruhaáruházban (H&M), sem a helyi szupermarketekben.

Pedig az ország kriptóbarát hozzáállásáról is híres, a Bitcoin-com régebbi listáján például a negyedik helyet kapta. A stockholmi tőzsdére pedig már 2015-ben bevezették az XBT Provider Bitcoin Tracker Euro nevű terméket (ETN-t), amikkor erre más országokban még gondolni sem lehetett. Az USA-ban pedig a mai napig nincs hasonló. (Az első amerikai ETF indítását a mai napig nem emgedélyezte a hatóság.) Svédország CBDC-t is fejleszt.

Az a fránya (svéd) bitcoinadó teszi tönkre?

Amint a térképen látható, Stockholmban minimális a bitcoin-elfogadó helyek száma. A történelmi Gamla Stan óvárosban egyet, a környékén is csak további kettőt látunk. Mi lehet ennek az oka?

Stockholm-térkép minimális mennyiségű bitcoin-elfogadó hellyel.
Stockholm-térkép minimális mennyiségű bitcoin-elfogadó hellyel. Piros vonallal a belvárosnak nevezhető terület. (Forrás: Coinmap.org)

Az egyik valószínűleg a magas adó. Nagyon leegyszerűsítve, alapesetben 30 százalék az adókulcs a kriptovalutákra, és csak a kereskedési, befektetési veszteség 70 százaléka írható le a nyereségből. Ez így elég csúnya, még az új, 15 százalékos magyar adóval összevetve is. (Bár annak vetítési alapja más.) A források szerint a svéd adminisztrációs teher is magas, mivel súlyosak a büntetések, nem árt minden tranzakciót alaposan dokumentálni. (Lásd angolul például itt, vagy pedig itt.)

Menetrend szerinti komp Stockholmban.
Menetrend szerinti komp Stockholmban. Belépés csak mágneskártyás jeggyel, bankkártyával vagy mobiltelefon-alkalmazással. (A szerző felvétele.)

Budapest lekörözi Stockholmot

Összehasonlításképpen, a kriptodeviza-barát országok listáján általában dobogós Svájc legnagyobb városában, Zürichben több tucatnyi elfogadóhelyet jelez a térkép. De Budapesten is hasonló a helyzet, bőven megelőzzük Stockholmot.

Budapest bitcoin-elfogadó helyei.
Budapest bitcoin-elfogadó helyei. Sokkal több van, mint Stockholmban. (Forrás: Coinmap.org)

Pedig Svédországot a leginkább készpénzkímélő, avagy leginkább a digitális fizetésekre átállt országnak is szokták nevezni. Ad abszurdum már az egyik automata nyilvános vécére is csak bankkártyával tudtunk bejutni. A készpénzzel pedig bizony volt itt-ott gond, egyrészt borzasztó drága volt eurót koronára váltani, 6-7 százalékát is elbuktuk annak a pénznek (a középárfolyamhoz képest).

A “Holdat néző fiú” híres szobra Stockholmban.
A “Holdat néző fiú” híres szobra Stockholmban. Ő még elfogad készpénzt. (A szerző fotója.)

A bankkártya még verhetetlen kényelemben

Másrészt az 500 koronást (aminek értéke pedig kevesebb, mint 20 ezer forint) már nem mindenütt fogadták el. Egy helyen kikötötték, hogy legalább 300 koronás vásárlást kell hozzá eszközölni. Ez az összeg egyébként nagyjából három közepes méretű hamburger-menü ára.

Zürich-térkép (Svájc) bitcoin-elfogadó helyekkel.
Zürich-térkép (Svájc) bitcoin-elfogadó helyekkel. Jobb a helyzet, mint Stockholmban. (Forrás: Coinmap.org)

De lehet, hogy ez is a baj, hogy a svédek megszokták a kényelmes bankkártyás és mobiltelefonos fizetéseket. Mert kártyával fizetni tényleg egyszerű, míg a bitcoinnal, nos, nem igazán. Valljuk be, ahhoz képest eléggé lassú és drága. (Mostanában 1-2 dollár körül járnak a tranzakciós költségek, a sebesség pedig simán lehet fél óra is a blokkok követési ideje miatt.) A gyors és olcsó bitcoin lightning network pedig még nem terjedt el eléggé. Persze lenne sokféle más megoldás is, a bitcoin cash vagy a litecoin, vagy a sok “Ethereum-killer” klón, de ma még bizony sokkal egyszerűbb a bankkártyát odadugni.

Lásd még: Bitcoin az e-kereskedelemben

Minek költsem el, ha folyton felmegy?

De nem is csodálom, ha valakinek egyszerűen semmi kedve a bitcoinját kiadni. Én is keservesen bánom, hogy korábbi években bitcoinért vásároltam internetes szolgáltatásokat, ma az esések ellenére is a többszörösét éri ugyanaz a bitcoin. Miért is adjunk ki valamit, ami eddig évente nagy átlagban hozzávetőleg duplázta az értékét?

Pénzváltó Budapesten. Bitcoint is elfogad.
Pénzváltó Budapesten. Bitcoint is elfogad. (A szerző felvétele.)

Ez alapján azonban az is logikus lenne, ha eső árfolyamok mellett viszont bitcoinban vagy más kriptóban fizetne valaki. De az is logikus, ha minél több pénzed minél tovább tartod kriptóban, és csak akkor adod ki, ha már minden fiat (hagyományos) pénzeszközöd elfogyott. Minél tovább tartod ugyanis, annál valószínűbb, hogy valamikor felmegy az értéke. Például, amikor alszol. (Persze, ne feledd, eshet is.)

Ez is érdekelhet: Bitcoin ATM térkép – hol tudsz kriptovalutákat venni pénzautomatából?

Egyesíteni a kriptók és a bankkártyák előnyeit?

De ha már kriptóban kell fizetned, akkor kriptóalapú bankkártyák is vannak, mint a Binance-é és más kriptodeviza-platformoké. Lehetne azt is használni – kényelmes, mint a bankkártya. Ráadásnak egészen a vásárlás pillanatáig, vagy még pár nappal további is élvezheted az áremelkedés – illetve az áresés – előnyét és hátrányát. Plusz jár jutalék-visszatérítés, “cashback” is. (Nagy kérdés az adózás és az ahhoz szükséges nyilvántartások vezetése.)

Íme néhány:

Lehet, hogy használnak is ilyet a svédek, de ezt nem plakátolják ki az üzletajtókba, mivel teljesen normál Visa vagy Mastercard bankkártyaként működnek. De az is lehet, hogy a pénzügyi rendszer fejletlensége, a magas infláció és az emberek “banktalansága” miatt a feltörekvő országokban lesz jobban elterjedt a kriptodevizás fizetés, mint jelenleg Argentína vagy Salvador.

Lásd még: Mit vehetsz bitcoinért?