Elon Musk az észak-amerikai bitcoin bányászokkal tárgyalt, jöhet az emelkedés?

Elon Musk, a Tesla atyja hétfőn délután arról tweetelt, hogy aktív vitákat folytat a Bitcoin fenntarthatóságával kapcsolatban. Ennek hatására a BTC árfolyama perceken belül körülbelül 4%-ot emelkedett, és ismét túlszárnyalta a 39 500 dolláros szintet. A Coindesk adatai szerint az elmúlt huszonnégy órában összesen 17 százalékos árfolyamemelkedést tapasztalhattunk.

Beszéltem az észak-amerikai bitcoin bányászokkal. Elkötelezték magukat, hogy közzéteszik a jelenlegi és a tervezett megújuló energia felhasználásának adatait, valamint felkérik erre világszerte a többi bányászt is. Potenciálisan ígéretes” – írja Musk tweetjében.

Nem sokkal ezután Michael Saylor, a MicroStrategy vezérigazgatója szólalt meg és mondta el tweetjében, hogy nemrégiben házigazdája volt Musk mellett néhány bitcoin bányásznak is, és megalapították az úgynevezett Bitcoin Mining Council-t (Bitcoin Bányászat Tanácsa), mely segítségével forradalmasítják az energiafelhasználás átláthatóságát és világszerte felgyorsítják a fenntarthatósági kezdeményezéseket.

Musk és a Bitcoin érzelmes kapcsolata

Musk kriptovalutákkal kapcsolatos tweetjei és megjegyzései, mint tudjuk, a történelem során gyakran szárnyakat adtak szeretett digitális valutánknak. Emlékezzünk csak vissza a Tesla bejelentésére, miszerint 1,5 milliárd értékben vásárolt bitcoint, és ha csak egy ideig is, de örülhettünk, hogy bitcoinért vásárolhatjuk meg első elektromos autónkat. Nosztalgiánk azonban most negatív irányt vesz, hiszen Elon Musk kapcsolata a bitcoinnal már a hónap elején megváltozott. Május 12-én ugyanis bejelentette, hogy a Tesla klímavédelmi okok miatt felfüggeszti a bitcoinnal történő autóvásárlás lehetőségét. Ezt természetesen mondanunk sem kell, a kriptoközösséget az őrületbe kergette, és egyesek szerint Musk pump and dump-ra játszott. Azóta a Tesla atyja vált sokak legfőbb ellenségévé – de tényleg képes Elon Musk egymagában is manipulálni a bitcoint?

Kinek a pap, kinek a papné

A nagy bitcoin árfolyam összeomlás után még mindig érezhető a pánikhangulat a piacon. Sokan azonban, köztük maga Michael Saylor is megragadta a lehetőséget, és jól bevásárolt bitcoinból, hangsúlyozva: nem ad el csak azért, mert a kriptók ára zuhan. Ráadásul Ray Dalio, a világ egyik legnagyobb befektetési alapjának, a Bridgewater Associates-nek a vezető elemzője, aki néhány hónappal ezelőtt még igencsak a bitcoin ellen volt, most vásárolt a digitális aranyból.