A nagy bitcoin árfolyam összeomlás

Brutális árfolyam esésen van túl a bitcoin, miután a szerdai BTC összeomlás pillanatok alatt 30%-ot vágott a bitcoin árfolyamából. A bitcoin magával húzta a teljes kriptopénz piacot. A volatilitás az egekben, a piacot az esés utáni pánikhangulat uralja még most is, ami már olyan mértékű, mint tavaly márciusban volt tapasztalható.

a piacot az esés utáni pánikhangulat uralja még most is

Koordinált támadás? A bika piaci emelkedő trend vége? És ami a legfontosabb, mi várható most a kriptoszektorban.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A hét már amúgy is viszonylag negatív hangulatban indult, hiszen a bitcoin árfolyama 46 és 52 ezer dollár között oldalazgatott, innen kezdett el lecsorogni már hétfőn az árfolyam. Ám ekkor még valószínűleg nem sokan sejthették, hogy ekkora korrekcióra kell készülni a hét közepén. Még ha látták is előre, hogy egy lejtmenethez érkezett a kriptopénz, ekkora esést senki nem prognosztizált. Kivéve…

van aki azonban úgy tűnik, igen jól értesült volt az árfolyam előtt álló fejleményekről

…van aki azonban úgy tűnik, igen jól értesült volt az árfolyam előtt álló fejleményekről.

Egy névtelen felhasználó a 4Chan fórumán a jelek szerint nemcsak megjósolta a kriptopiac szerdai masszív eladását, hanem azt is állította, hogy az egy Kínával kapcsolatos szervezett kampány volt, amely egyetlen “érdekelt fél” ellen irányult. Ezt mindössze fél nappal azelőtt tette közzé, hogy a Black Wednesday elkezdődött. Ráadásul a kínai kripto FUD-ról szóló jelentések valóban megjelentek a sajtóban az eladási hullám előestéjén. A kínai központi bank kiadott egy dokumentumot, amelyben azt írták, hogy a kriptovalutákkal kereskedő pénzintézeteknek és fizetési szolgáltatóknak megtiltják, hogy kriptovaluta befektetésekkel foglalkozzanak. A jelentésekről később bebizonyosodott, hogy némileg félrevezetőek, ami tovább erősítette a már említett 4Chan-en megosztott bejegyzés valódiságát, miszerint ez az egész tényleg megrendezett lehetett.

Persze biztosan valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy valóban koordinált támadást intéztek-e az árfolyam ellen. Azt viszont látni lehet, kik adtak most el.

Glasssnode nemrégiben közzétett egy elemzést arról, amit nagyjából mindannyian láthattunk az elmúlt napokban. Ugye sok egyéb tényező mellett leginkább Elon Musk néhány megnyilvánulása és a kínai kormány bejelentése a mélybe lökte a bitcoin és a legtöbb altcoin árfolyamát. Musk és cége, a Tesla visszalépett a bitcoin fizetőeszközként történő elfogadásától, míg a kínai kormány bejelentette, hogy a pénzügyi intézmények mostantól nem kínálhatnak kriptovalutákat befektetési célokra. A fentebb említett elemzés szerint egyébként a mostani eladási hullámot a bitcoin kapcsán a rövidtávú befektetők generálták.

Köszönhetően a kriptopiaci esésnek, igencsak nagy figyelmet kapott megint a piac. A Google-ön a “kriptopénz” keresések száma világszerte új csúcsot döntött. A Google Trends Twittere maga emelte ki a “kriptopénz” szó online keresések jelentős megugrását. A világméretű keresések száma eltörpült a 2017/2018-ban mért csúcsérték mellett.

A MicroStrategy vezérigazgatója, Michael Saylor a mostani kriptovaluta árfolyamösszeomlás után megduplázta a tétet. Hangsúlyozta, hogy nem ad el csak azért, mert a Bitcoin (BTC) 30 000 dollár körüli szintre esett vissza.  A múlt héten 15 millió dollárt költött még több Bitcoin vásárlásra, így az általa irányított szervezetek már több mint 111 000 Bitcoint birtokolnak.

Felvásárolni mindent vagy végképp kiszállni?

Ez itt a nagy kérdés, ami leginkább foglalkoztatja a kereskedőket. Akik először látták ilyen gyorsasággal esni a bitcoint és az altcoinokat, úgy, hogy ezt a saját pénztárcájukon is érezték bizonyára megijedhettek a grafikont elnézve. Azonban ha kicsit távolabbról nézzük az eseményeket, akkor kiderül, hogy ha nem is rendszeresen, de időről időre szokott ilyet produkálni a bitcoin.

Sokan egyértelműen a 2017-es eseményekhez hasonlítják a mostani hullámvölgyet. És bár tényleg vannak hasonlóságok, azért elég sokszor előfordult már, hogy 30% feletti esést produkált a bitcoin.

elég sokszor előfordult már, hogy 30% feletti esést produkált a bitcoin

Lehet, hogy az árfolyam most egy hosszabb oldalazásba kezd, mint azt annak idején 2017 június-júliusában is tette. A szezonalitás is bizonyára közrejátszott, a “Sell in May, Go Away” mondás szerint májusban zárják a nagy befektetők a pozícióikat.

Az ismertebb elemzők azonban ugyanúgy, mint a nagy bitcoin befektetők (MicroStrategy és a Tesla) kitartanak a bitcoin mellett.

  • Cathy Wood, az ARK befektetési alap vezetője megerősítette az 500 ezer dolláros árfolyam előrejelzését és szerinte éppen, hogy kitörés előtt van most a bitcoin.
  • Plan B a Stock-To-Flow modell megalkotója szerint sem 60 ezer dollár volt a mostani emelkedő trend csúcsa.

Azonban nagyon nehéz megfelelő időzítéssel kiszállni és beszállni a piacra és eltalálni azt a pillanatot, amikor a piac a csúcson vagy a legalján van. Ezért mindenkinek a saját stratégiája szerint érdemes megvizsgálni, hogy mekkora kockázatot tud elviselni a portfóliója – és saját maga a piros grafikonokat nézve.

Altcoin hírek

Az Input Output Hong Kong (IOHK), a Cardano technológiai cége és kód fenntartója, kiadott egy új váltót, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az Ethereum által kiadott ERC20 tokeneket átvigyék a Cardano blokkláncra. A konvertálás után az ERC20 tokenek a Cardano proof-of-stake konszenzusos mechanizmusán futnának, ami gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat hozhat majd a jövőben, ami már nagyon ráférne a szektorra az Ethereum hálózatán tapasztalt állapotok miatt. A leterhelt Ethereum blokkláncon ugyanis most már csak 15 tranzakció jut át másodpercenként, a díjak pedig túl magasak (egyes eszközöknél a múlt héten elérték a 200 dollárt). Az IOHK vezérigazgatója, Charles Hoskinson hangsúlyozza, hogy a Cardano blokkláncot nem milliók, hanem a felhasználók milliárdjainak kiszolgálására építik.

A Z generáció közel negyede aktívan fektet Dogecoin és ahhoz hasonló mémalapú kriptovalutákba, a Gamblers Pick nemrégiben végzett felmérése szerint. A DOGE, mely részben a „dogefather” Elon Musknak köszönheti pályafutását, az utóbbi időben az úgynevezett mém-részvények megjelenésével brutális ütemben ragadta meg a befektetők fantáziáját. A mémszektor már a kriptovaluták piaci kapitalizációjának 3%-át teszik ki.

A War on Rugs nevű szervezet, azon számtalan, többségében csak az online térben létező csoportosulás közé tartozott, amelyek magukat saját bevallásuk szerint Smart Contract auditorokként, illetve blokklánc szakértőkként és fejlesztőkként jellemezték. Az utóbbi hetekben pedig a Shiba Inu tokent szemelték ki maguknak, aminek árfolyama néhány héttel ezelőtt érdekes körülmények között közel megtízszereződött úgy, hogy közben az összes létező érme fele egyetlen egy tárcában van, hivatalosan „a forgalomból kivonva”. A héten kiderült, hónapokig készítettek elő pump and dump csalást az önjelölt kriptoszakértők.


És végezetül, de nem utolsó sorban, holnap Bitcoin Pizza nap lesz! Ez az a nap, amikor 11 évvel ezelőtt egy magyar származású srác 10 ezer bitcoint fizetett 2 pizzáért. Az Amerikában élő Laszlo Hanyecz ezzel beleírta magát a történelemkönyvekbe, ugyanis ez volt az első dokumentált eset, hogy valaki egy termékért fizetett bitcoinnal. Minden évben megünnepli a kriptoközösség a pillanatot, idén pedig egy nyereményjátékkal készültünk.

A témában készült cikkünket a Blokklánc Magyarország (<- LINK a csoportra) nevű Facebook csoportban osztjuk meg és nincs más teendő, mint a megosztás alá kommentben megírni, hogy május 22-én 18:00 órakor mennyi is lesz a bitcoin árfolyama dollárban kifejezve.  Egy pizzát (házhoz szállítva) és a magyar nyelvű Bitcoin Standard könyvet az nyeri, aki mesterlövész pontossággal a legközelebbi árfolyamot tippeli meg. 🎯

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük