Korábban baromságnak nevezte, most bevásárolt bitcoinból a milliárdos

Ray Dalio, a világ egyik legnagyobb befektetési alapjának, a Bridgewater Associates-nek a vezető elemzője, most annak ellenére vásárolt a digitális aranyból, hogy néhány hónappal ezelőtt még úgy vélekedett, a bitcoin befektetéseknek nincs értelme, mivel a kormányok hamarosan úgy is betiltják a kriptovalutákat. Dalio amellett, hogy korunk elismert befektetési szakértője, egyben a világ egyik leggazdagabb embere is a maga 20 milliárd dolláros vagyonával.

A milliárdos még idén januárban tette a korábbi bitcoin szkeptikus kijelentéseit. A veterán tőzsdeguru azonban kénytelen volt elismerni, hogy bár ellenérvnek akkor is a jogi szabályozói környezetet hozta fel, és nem valamilyen konkrét bitcoinnal kapcsolatos problémát, a kriptovaluták működési algoritmusairól és alapelvelveiről szinte semmit nem tudott. Ha már felmerült a téma, Dalio utasította a Bridgewater Associates elemzőit, hogy készítsenek részletes elemzést a kriptovalutákról, különösen a bitcoinról, hogy a jövőben jobba megérthesse ezeknek az eszközöknek a piacát.

Tegnap még nem, ma már igen

Az elemzésben arra jutottak, hogy a bitcoint szerintük leginkább úgy lehet leírni, mint egyfajta alternatív vagyonfelhalmozó eszközt, vagyis inkább a spekulatív értékmegőrző/értéknövelő oldalát emelték ki, mintsem a mindennapi fizetőeszközként való használatának előnyeit. Miután elolvasta a tanulmányt, úgy tűnik, hogy Dalio véleménye is 180 fokos fordulatot vett, ugyanis egy a napokban készített interjú során nekiszegezett kérdésre elismerte, hogy már ő is BTC tulajdonos.

Bár az elemzés összességében pozitív hangulatvételűre sikeredett, arról nincs információ, hogy a BridgeWater Associates a saját alapítványi portfóliójába is be tervezi-e emelni a bitcoint vagy bármilyen egyéb kriptovalutát.

Az interjúból egyenlőre csak bizonyos részletek szivárogtak ki, a teljes videófelvétel a cikk írásának pillanatában még nem elérhető, várhatóan amerikai idő szerint május 24. 15:30 perckor fogja azt közzé tenni a CoinDesk a YouTubeon.

Ray Dalio egyébként korántsem az egyetlen híres bitcoin szkeptikus, aki végül beadta a derekát. Az eddigi leghíresebb minden bizonnyal a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire, aki már az európai nemzetgazdasági stratégiában is szerepet adna a kriptovalutáknak.

Egyesek szerint egyáltalán nem biztos, hogy Dalio minden kételye eloszlott a bitcoinnal szemben viszont, mint oly sokan mások, az inflációs félelmek ellen menekülve ő is adott egy esélyt ennek az új technológiának.