Elon Musk szombati tévés szereplése során bűnözők kriptót csaltak ki befektetőktől

Elon Musk szombat esti televíziós szereplése kapcsán 300 000 dollárnyi kriptovalutát csaltak ki kiberbűnözők leendő befektetőktől. A csalók ellenőrzött Twitter fiókokat használva verték át áldozataikat.

Elon Musk a hétvégén a Saturday Night Live-ban szerepelt, mely fellépését a kriptoközösségben már sokan nagyon várták. Nem voltak ezzel másképp a kibertbűnözők sem, akik kihasználva a milliárdos tévés szereplését, rengeteg embert vertek át. Miután Musk megjelenése a várttal ellentétben a Dogecoin árfolyam csökkenését eredményezte, a csalók azonnal aktivizálták magukat, hiszen ez tökéletes alkalom volt arra, hogy a különc milliárdost egy csaláshoz használják fel.

A bűnözők legalább 20 Saturday Night Live és Elon Musk Twitter fiókot hoztak létre, és arra kérték az embereket, hogy küldjenek Bitcoint, Ethereumot vagy Dogecoint több kétes tárcacímre – írta a MalwareHunterTeam, a malware tevékenységet online nyomon követő weboldal.

És még mindig van, aki bedől…

Hihetetlen, de az átverésre rengetegen ugrottak. Mostanáig több mint 191 000 dollárnyi Bitcoint és Ethereumot, valamint közel 90 000 dollárnyi Dogecoint utaltak át az áldozatokat, mit sem sejtve arról, hogy egy újabb csalás központi szereplői.

Az átverés kitervelői azt ígérték a befektetőknek, hogy a kriptovalutákért cserébe még több kriptopénzt kapnak. Ez a trükk már évek óta sújtja a közösségi médiát, de úgy tűnik a kapzsiság nem ismer határokat és a bűnözőknek sokadszorra is sikerül csőbe húzniuk az embereket.

“Ez a fajta átverés már régóta megy, az emberek már több millió dollárnyi kriptót veszítettek el, és még mindig nincs jele annak a Twitter részéről, hogy foglalkoznának az üggyel” – mondta a MalwareHunterTeam, utalva a korábbi csalásokra.

Mivel a profilok valódinak tűntek, és a kék Twitter pipa is szerepelt a fiókokon, az emberek azt hitték, valóban kapnak kriptovalutát ajándékba.

Tavaly júliusban egy kifinomultabb kripto Twitter átverés került a címlapokra. Számos híresség – köztük Elon Musk, Joe Biden és Kim Kardashian – fiókját hackelték meg a csalók és egy kamu Bitcoin ajándékozási program népszerűsítésére használták fel azokat. A kibertámadás mögött álló elkövetőt, a 17 éves Graham Ivan Clark-ot márciusban három év börtönre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát pénzügyi csalás vádjában.

Elon Musk nevét már többször használták fel a kiberbűnözők különféle Twitteres csalásokhoz, mivel a nagyszájú milliárdos a közösségi média egyik legaktívabb felhasználója. Tavaly egy Bitcoin tárcára két hónap alatt 2 millió dollár értékű Bitcoin érkezett, melyhez szintén Musk arcát használták fel a támadók.