A Bitcoin-támogató Elon Musk már gazdagabb mint Warren Buffett

A Tesla vezérigazgató Elon Musk vagyona 6.1 milliárd dollárral nőtt pénteken.

A Tesla tulajdonos és vezér Elon Musk vagyona fénysebességre kapcsolt pénteken, ezzel gazdagabb lett mint a szintén milliárdos befektető Warren Buffett.

Mind a két legendás személynek a vagyona emberi ésszel szinte felfoghatatlan, azonban egy dolog biztosan megkülönbözteti őket egymástól. Musk hisz a Bitcoinban mint egy a jövőben teljesen valid fizetési formában.

A Tesla árfolyama pénteken 11%-ot emelkedett, ami Musk vagyonát 6.1 milliárd dollárral növelte egy nap alatt. Az igazán excentrikus techvállalkozó nettó vagyona ennek köszönhetően most körülbelül 70.5 milliárd dollárra rúg a Bloomberg Billionaires Index jelentése alapján.

Musk
Ezzel szemben Buffett vagyona ‘csak’ 69.2 milliárd dollár. A két milliárdos egyébként a múltban több témában is összecsapott már egymással. A SpaceX alapító a milliárd dollárosok ranglistáján ezzel megelőzte Larry Ellisont is, akinek a vagyonát az Oracle Corporation informatikai cég alapozta meg.

A mostani Tesla árrobbanás azt is jelenti, hogy Musk lett a legjobban fizetett vezérigazgató az Egyesül Államokban. Két évvel ezelőtt ugyanis olyan szerződést írt alá, ami a fizetését a vállalat árfolyamához köti, így egy nap alatt most 595 millió dollárt keresett.

De pontosan mit is gondol Musk és Buffett a Bitcoinról?

Buffett eddig mindig kritizálta a Bitcoint, amit sok esetben patkányméregnek is hasonlította, és úgy jellemezte, hogy ennek az eszköznek nincs semmi értéke. A véleményén az sem változtatott, hogy tavaly egy 4.7 millió dolláros jótékonysági adományozás keretén belül a Tron vezérrel, Justin Sun-nal ebédelt. Pedig Sun-tól egy Bitcoint is kapott ajándékba Buffett.

Musk másrészről már sokszor magasztalta a Bitcoint. Egy ‘nagyon okos’ dolognak tartja, bár bevallottan csak 2.500 dollár értékben rendelkezik belőle.

A Bitcoin-hívők azóta viccelődnek Musk-kal, hogy miért nem költ többet a vagyonából a kriptovalutákra. Egy márciusi interjúban Musk arról nyilatkozott, hogy a kedvenc kriptovalutája a Dogecoin – bár nem volt egyértelmű, hogy poénkodik-e vagy sem.

Idén januárban pedig Musk arról beszélt, hogy a Bitcoin lehet a készpénz leváltója. Musk májusban egy tweet-csatát kezdett a Twitteren JK Rowlinggel, ahol arról írt, hogy a Bitcoin szerinte igen szolid fizetőeszköz összehasonlítva az akkor esedékes hatalmas pénznyomtatással a koronavírus segélyezés kapcsán.

A különbség azonban nem áll meg itt.

Buffett, aki a Berskshire Hathaway konglomerátumon keresztül több mint 100 céget birtokol, elég visszahúzódó életet él Oklahomában. Ezért is nevezik sokszor az ‘omahai orákulumnak’. Összehasonlításképpen Elon hírhedt a kirohanásairól – különösen a Twitteren, ami sokszor okozott már neki nagy gondot. Májusban a 49 éves techmogul egy tweetjével 15 milliárd dollárnyi értéket tüntetett el egy szempillantás alatt a Tesla részvényeseinél, amikor azt írta, hogy a vállalat részvényárfolyama ‘túl magas’.

Most Musk visszakapott 6 milliárdot ebből, lehet vesz belőle majd Bitcoint is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük