Elon Musk podcastjában a bitcoinról és a kriptovalutákról is beszélt

A SpaceX és a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk január 20-án megjelent podcastjában nyíltan beszélt a bitcoinról és általánosságban véve a kriptovalutákról.

Elon Musk ismét a figyelem központjába került. Néhány hete még a törhetetlen üveggel felszerelt autójával landolt az újságok címlapján (ami mégis betört), ezt követően elvont barátnője készített ki mindenkit várandós képeivel, most pedig rövid és rejtélyes tweetjeivel hívta fel magára figyelmet.

A közelmúltban ugyanis számos félreérthető bejegyzést tett közzé a Twitteren, melyekben a kriptovalutákról írt. Január 10-én írt posztjában például azt mondta: „A bitcoin *nem* az én biztonsági szavam.” Tavaly áprilisban pedig pont az ellenkezőjét posztolta:A kriptovaluta az én biztonsági szavam.”

Ezek után már nem csoda, ha rajongói sem tudják hova tenni Musk kijelentéseit. Január 20-án viszont podcastjában nyíltan beszélt a bitcoinról és kriptovalutákról. Úgy fogalmazatt, hogy „nem vagyok sem a bitcoin mellett, sem ellene.”

Musk és a pénzügyek

1999-ben Elon Musk alapította az X.com nevű internetes bankot, amely a későbbi egyesüléseknek köszönhetően PayPal lett. A podcastban beszélt az azóta világhírű társaságról is, megjegyezve: “Ha a PayPal megvalósította volna azt a tervet, amelyet én akartam megvalósítani, azt hiszem ma valószínűleg a legértékesebb cég lenne a világon.”

Az interjú végén arról kérdezték, hogy mit gondol Musk a bitcoinról és általánosságban véve a kriptovalutákról, tekintettel arra, hogy az X.com alapításakor hasonló álmokat dédelgetett. Satoshi bitcoin fehér könyvéről azt nyilatkozta, hogy „elég okos”, majd hozzátette, hogy szerinte a “kriptovaluták dühítik az embereket.”

„Léteznek olyan ügyletek, amelyek a törvények határain kívül esnek. A törvényes fizetésekhez viszont még mindig hagyományos pénzt használnak. Szükség van egy illegális-legális hídra. Itt jön képbe a kriptovaluta.”

Musk azt is megjegyezte, hogy a hagyományos pénzt egyre nehezebb használni, de bármely alternatívájának mind legális mind pedig illegális célokra is használhatónak kell lenni. Annak ellenére, hogy Musk nem a legnagyobb kriptó rajongó, mégis lát bennük fantáziát.

Egy legálisból illegális hídra van szükséged. Ahol kriptovalutákat látok, ott ténylegesen helyettesítik a hagyományos pénzt. Nem látom viszont azt, hogy a kriptovaluta lenne az elsődleges adatbázis a tranzakciók számára.”

Habár többször kiemelte azt, hogy a kriptovalutákat sokszor illegális célok eléréséhez használják fel, nem ítélkezik. Musk véleménye szerint a kormányoknak is szerepe van abban, ha valami törvénytelen.

„Úgy gondolom, hogy sok olyan törvénytelen eszköz van, amelyeknek nem szabadna illegálisnak lenniük. Szerintem a kormányok sokszor túl sok törvényt írnak elő, többet, mint kellene, ebből adódóan pedig túl sok dolog válik illegálissá.”

Az interjúban arra is kitért, hogy szerinte a bankok igenis nagy bajban vannak, de nem a kriptovaluták jelentik a megoldást. Azt gondolja, hogy olyan fizetési platformokra kellene fókuszálni, mint például a Stripe.