Elon Musk Tesla tweetjei szabályt sértettek, állítja a SEC

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) azzal érvelt, hogy a Teslával és annak vezérigazgatójával, Elon Muskkal 2018-ban kötött egyezséget legalább kétszer megsértette a milliárdos vállalkozó.

A SEC azt kifogásolta, hogy az elektromos autókat gyártó vállalat nem felügyelte Musk tweetjeit egy korábbi megállapodásnak megfelelően, miután Musk azt írta a közösségi médiában: “Gyorsan felpörgetjük a gyártósorokat. Reméljük, hogy év végére ~1000 napelemes tetőt gyárthatunk hetente”.

A SEC a tweet után bírósághoz fordult, és azt kérte, hogy Muskot eljárás alá vonják. A vállalkozó ügyvédei azonban azzal érveltek, hogy a tweet csak egy törekvésnek minősül, nem pedig tényként közölt “termelési számokat vagy értékesítési, illetve szállítási adatokat”.

Az egyezséget úgy módosították, hogy pontosan meghatározták, mely területeken van szükség posztolás előtt az ügyvédek előzetes jóváhagyására, beleértve a termelési számokról, az új üzletágakról és a vállalat pénzügyi helyzetéről szóló kommunikációt is.

2020 májusában a SEC közölte a Teslával, hogy “nem sikerült érvényre juttatnia ezeket az eljárásokat és ellenőrzéseket annak ellenére, hogy Musk úr ismételten megsértette azokat”, hozzátéve, hogy “a Tesla felrúgta a bírósági végzésben előírt kötelezettségeit”, miután Musk azt tweetelte, hogy “a Tesla részvényárfolyama túl magas”.

Musk ügyvédei kijelentették, hogy ez csak egy véleménynyilvánítás volt, így nem tartozik a megállapodás hatálya alá.

Musk és a kripto tweetek

Bár a SEC hatásköre (egyelőre) nem terjed ki a kriptovalutákra, Musk kriptóval kapcsolatos tweetjei miatt is bajba kerülhet. A Blockchain Research Lab által nemrég készített tanulmány kimutatta, hogy Musk Bitcoin és Dogecoin bejegyzései elképesztő hatással voltak nemcsak erre a két kriptopénzre, hanem az egész kriptoökoszisztémára.

“Hat közelmúltbeli, kriptovalutákkal kapcsolatos Twitter tevékenység alapján az egyes eseményeket követően rendkívül jelentős abnormális kereskedési volument azonosítottunk” – mondta Lennart Ante, a Blockchain Research Lab kutatója. “A Bitcoin esetében akár 18,99%-os, a Dogecoin esetében pedig 17,31%-os, jelentősen abnormális hozamot fedeztünk fel” – tette hozzá.

Hasonlóan a Tesla részvényárfolyamokról vagy napelemes tetőkről szóló tweetekhez, a kriptókról szóló bejegyzéseknek is komoly következményei lehetnek.

“Egyetlen tweet potenciálisan 111 milliárd dollárral növelheti a Bitcoin piaci kapitalizációját, egy másik tweet ugyanennyivel csökkentheti azt” – jelentette ki Ante.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.