Elrabolták és megkínozták a 23 éves „kriptokirályt”, miután 29 millió dollárt lopott a befektetőitől

Egy friss jelentés szerint elrabolták és milliós váltságdíjat követeltek Aiden Pleterskiért, aki 29 millió dollárt lopott el a befektetőitől.

Elrabolták a kanadai, “kriptokirályként” is ismert Aiden Pleterskit, miután milliókat csalt ki a befektetőitől, hogy aztán a pénzt luxusautókra, nyaralásokra és magánrepülőkre költse.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy az önjelölt „kriptokirálynak” nagyon sok ellensége van, de az csak most derült ki, hogy Pleterskit decemberben az éjszaka közepén elrabolták. A kriptocsaló apja, Adam Peters elmondta, hogy késő éjjel felhívták, és 3 millió kanadai dollár (2,1 millió dollár) váltságdíjat követeltek érte. Peters emellett arról is beszámolt, hogy a fiát ezután megverték és megkínozták.

Az apja szerint a 23 éves Pleterskit állítólag néhány nap múlva szabadon engedték, de megfenyegették, hogy gyorsan elő kell állnia a pénzzel. Az emberrablók csak néhány hívást engedélyeztek a Pleterskinek, amiket a csaló arra használt, hogy pénzt kérjen az ismerőseitől. Például a főbérlőjét is felhívta, akinek az elmondása szerint Pleterski könyörgött neki a milliós váltságdíjért.

„Azt mondtam neki, hogy nem tehetek semmit.” – nyilatkozta a főbérlője.

Az emberrablással kapcsolatban nem kerültek elő gyanúsítottak, a torontói rendőrség pedig nem adott tájékoztatást a feltételezett emberrablóról, illetve arról, hogy letartóztattak-e bárkit is.

Pleterski egy raktárban tárolta az ellopott pénzt

Norman Groot ügyvéd szerint – akit néhány átvert befektető fogadott meg – Pleterski Ponzi-sémát működtetett, és az ügyfeleinek befektetéseit arra használta fel, hogy luxusautókat és villákat vásároljon.

Groot egyébként megpróbálja kideríteni, hogy Pleterski mennyit utalt ki a számlájáról, de szerinte könnyen lehet, hogy a veszteségek akár a 29 millió dollár dupláját is elérhetik.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy míg Pleterski 29 millió dollárt vett át a befektetőktől, és azt mondta nekik, hogy azt kriptóba fekteti, addig valójában 485 ezer dollárt fektetett be. Ez a teljes összegnek kevesebb mint két százaléka. A fennmaradó 28 és fél millió dollárt a kriptocsaló készpénz formájában tárolta egy raktárban, amit 362 ezer dollárért vásárolt.

Több mint 1,1 millió dollárt kaptak Pleterskitől a szülei

A 23 éves kriptocsaló az Instagramon rendszeresen osztott meg képeket a legújabb luxusautóiról, vagy éppen nyaralásairól, amelyekre szinte kivétel nélkül magángéppel utazott. Pleterski rendszeresen posztolta ki, hogy luxusjachtokon nyaral, jet-skizik, osztrigát és bort vacsorázik a barátaival, vagy épp az első sorban ül a leghíresebb énekesek koncertjein.

Elrabolták kriptokirályt Pleterski

Az önjelölt „kriptokirály” fényűző életmódját az is jól mutatja, hogy legalább 10 sportautója volt, köztük egy ritka McLaren Senna, amelyet több mint 1 millió dollárért vásárolt 2021 szeptemberében.

Emellett több mint 700 ezer dollárt költött a villára, amelyben élt, és további 940 ezer dollárt adott az egyik társának, de a jelentések elkészítésével megbízott Rob Stelzer szerint még Pleterski szülei is nagyjából 800 ezer dollárt kaptak a fiuktól. És bár a szülők elmondása alapján ők úgy tudták, hogy Pleterski egy befektetési vállalkozást működtet, Stelzer állítása szerint a csaló szülei több mint 1,1 millió dollárt profitáltak a fiuk rendszeréből.

Stelzer szerint egyébként még sokan lehetnek azok, akik pénzt veszítettek Pleterski Ponzi-sémájában, és arra bíztatta őket, hogy jelentkezzenek.

„Tudjuk, hogy 41 millió dollár érkezett a számlájára.” – mondta. „Tudjuk, hogy csak 25 millió dollárról érkezett kárigény. Lehet számolni.”