Elrabolták, majd megölték, miután családja nem tudta kifizetni a bitcoinban kért váltságdíjat

Elraboltak, majd hidegvérrel meggyilkoltak egy venezuelai kereskedőt, miután a családja nem tudta kifizetni a váltságdíjat, melyet kizárólag bitcoinban kértek az elkövetők.

A Gustavo Torres Gonzálezként azonosított venezuelai férfit a rendőrség jelentése alapján augusztus 10-én rabolták el, amikor feltehetően Zulia államba tartott hazafelé. A helyi média szerint az emberrablók gyorsan felvették a kapcsolatot Torres családjával, és 1,5 bitcoint (kb. 20 millió forint) követeltek. Családja végül 0,5 bitcoinra (kb. 7 millió forint) tudta csökkenteni a váltságdíjat. Az összeg viszont még mindig túlságosan borsos volt, hozzátartozóinak mindössze 0,062 bitcoint (kb. 867 ezer forint) sikerült összegyűjteniük. Úgy tűnik, nem kispályások voltak az emberrablók, Torres holttestét hat lőtt sebbel találták meg a helyi autópályán augusztus 11-én.

Az áldozat a helyi internetes társaság, a Tutonet Investments tulajdonosa volt, és elviekben nem rendelkezett kriptóval. Az azonban egyelőre még nem világos, hogy a venezuelai férfi bányászott-e, vagy vállalata esetleg elfogadta-e szolgáltatásaiért a bitcoint.

Venezuelában az utóbbi időben brutálisan megnőtt a kriptovaluták iránti érdeklődés, ami a bűnözők számára is zöldutat jelenthet. Azt viszont fontos megemlíteni, hogy ugyan a kriptovaluták innovatív kialakításuk miatt nehezebben érhetők nyomon, számos felmérés adatai szerint a bűncselekmények túlnyomó része továbbra is a fiat pénznemeken keresztül történik.

Nem ez az első eset egyébként, hogy ilyesfajta bűncselekménynek lehettünk tanúi. William Creightont, az 5Dimes nevű online szerencsejáték weboldal alapítóját 2018-ban Costa Ricában rabolták el. Akkor az elkövetők 5 millió dollár (kb. 1,4 milliárd forint) váltságdíjat kértek bitcoinban, családja viszont csak 1 millió dollárt (kb. 298 millió forint) tudott kifizetni. Holttestét egy évvel később találták meg a közeli temetőben, névtelen sírkő alá temetve.

Forrás: Bitcoin.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.