Elszaladtak az Ethereum hálózati díjak, jobban keresnek vele a bányászok, mint a Bitcoinnal

  • 42
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Ethereum hálózat indulása óta először, a megnövekedett kereslet hatására magasabbak a bányászok által beszedett hálózati díjak, mint a Bitcoin esetében.

A Messari indexoldal jelentése alapján az elmúlt 24 órában összesen 207 000 dollárt fizettek hálózati díj (nevezik tranzakciós vagy bányászdíjnak is) formájában az  Ethereum hálózat használatáért. A Bitcoin esetében az összeg csupán 180 000 dollár volt.

Az összeg úgy jött össze, hogy az átlagos egy tranzakcióra jutó összeg alacsonyabb mint a BTC esetében. Tranzakciónkénti 0,16 dollár volt, míg a bitcoin esetében 0,20 dollár.

Ethereum hálózati díjak

A táblázatra pillantva kiderül, a több hálózat még az olyan agyonhájpoltak se, mint a litecoin (LTC), DASH és Ripple (XRP) labdába se rúg hálózati díj tekintetében. Persze fontos hozzátenni, ezek az altcoinok igyekeznek a lehető legalacsonyabban tartani a díjakat.

Az Ethereumot az okosszerződések és dappok miatt használják, míg a Bitcoint értékőrző, fizetőeszköz és elsődleges kereskedési eszköz szerepe miatt használják és teljes kapacitással, 1 MB blokkmérettel üzemel.

Az Ethereum esetében már történtek lépések a kapacitás 25%-kos növelésére, azonban egyelőre a felhasználók kénytelenek drágább tranzakciókkal számolni. Az EthGasStation becslése szerint egy sima ETH tranzakció 0.14$ kerül. A tokentranzakciók ennek a duplája mialatt az okosszerződés tranzakciók díja elérheti az 1-2$ összeget is attól függően, hogy milyen típusú tranzakcióról van szó.

Az általános hálózati díjnövekedés visszavezethető néhány rossz almára, amik nagyon magasan tartják a gas díjaikat.

Az egyik ilyen rossz alma a népszerű ETH szerencsejáték és osztalékfizető projekt a fairwin.me.

A második az Ethereum hálózatára migrált USDT tether stabilcoin, aminek aránya azonban 10%-ra csökkent a néhány nappal ezelőtti 50%-ról.

De van még néhány érdekes alma, ami jóval magasabb Ethereum hálózati díjak kétes almának tekinthető. Ilyen például 2017 egyik legsikeresebb dappja, a Cryptokitties.

A növekvő on-chain tranzakciószám miatt megnövekedett díjak alacsonyan tartására fogják bevezetni az Isztambul hardforkot, ami fontos változtatásokat fog hozni a gas és a gas egységek által elfoglalt hely számítása terén.

Miután aktiválták, biztonságosabb lesz a gas határérték növelése, bár csak időszakos olcsóságot hoz a felhasználóknak. A végső megoldást a sharding technológia bevezetése fogja majd jelenteni, amit körülbelül egy év múlva aktiválnak.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.