Elvándorolhatnak a kriptocégek Litvániából a szigorú szabályok miatt

A litván kormány módosítja a szabályozást a pénzmosás elleni küzdelem és a kriptopiac nagyobb átláthatóságának biztosítása érdekében. A kriptocégek elvándorolhatnak az országból.

A Bloomberg jelentése szerint Litvánia, a világ egyik legjobban fejlődő kriptopiaca 2025 júniusáig szigorúbb szabályozás bevezetését tervezi a kriptovállalatokra. Ezt egy véglegesítendő átfogó engedélyezési folyamat révén készül megvalósítani. Ez a lépés valószínűleg zsugorítani fogja a kriptoszektort, ami az országban működő számos olyan cég bezárásához vezethet, amelyek nem tudnak engedélyt szerezni, így az új szabályozás a piacról való kivonulásra kényszeríti őket.

Litvániában jelenleg körülbelül 580 bejegyzett kriptocég működik. Ez a szám azonban várhatóan drasztikusan csökkenni fog, mivel sokan nem tudják teljesíteni az új engedélyezési követelményeket.

A litván tisztviselők azzal érvelnek, hogy a pénzmosás megelőzése, valamint a befektetők védelme szempontjából elengedhetetlenek a szigorúbb ellenőrzések. Azt állítják, hogy a korábbi ágazati kudarcok egyik fő oka az engedékeny, elnéző szabályok voltak.

„A kriptoipar megbukott az enyhén szabályozott környezetben” – mondta Simonas Krepsta, a litván bank igazgatósági tagja egy nemrég megjelent interjúban. „Erre számos bizonyíték mutatkozott meg az Egyesült Államokban, más európai országokban, de Litvániában is. Jó néhány csődöt, sikkasztási ügyet és hasonlót láttunk, mindez meglehetősen megviselte az iparágat.”

A 2025 januárjában hatályba lépő uniós kriptovaluta-piaci szabályozások (MiCA) mellett Litvánia saját kiegészítő intézkedéseket is bevezet, többek között a szigorúbb pénzmosás elleni protokollokat.

A litván központi bank proaktívan felkészül az átállásra azáltal, hogy a kriptoüzleti modellekről oktatja a dolgozókat, és előzetes értékelési fázist indít hat hónappal az új szabályzat bevezetése előtt. Ezek az erőfeszítések bizonyítják Litvánia elkötelezettségét a biztonságos és megbízható kriptokörnyezet előmozdítása mellett, még akkor is, ha ez az ágazat leépülését eredményezheti.

A MiCA egyszerre jelent kihívást és lehetőséget Litvánia számára

A korábban barátságos szabályozási környezetnek köszönhetően Litvánia a kripto- és fintech vállalkozások központjává vált. A MiCA-szabályok közelgő végrehajtásával az ország hatalmas szabályozási változás előtt áll.

A MiCA által bevezetett engedélyezési útlevél lehetővé teszi a litván kriptovállalkozások számára, hogy szolgáltatásaikat zökkenőmentesen kiterjesszék az egész EU-ra. Ez, valamint Litvánia proaktív erőfeszítései az engedélyezés és a pénzmosás elleni küzdelem terén, jól pozicionálja az országot a MiCA-nak való megfelelés szempontjából. A MiCA ugyan szigorúbb szabályozást hoz, de egyensúlyt teremt a fogyasztóvédelem és az innováció között.

Gazdasági megfontolások is szerepet játszanak, mivel a MiCA egyértelműsége és az engedélyezés várhatóan új szereplőket vonz majd a piacra, ami fellendítheti a munkahelyteremtést és a gazdasági tevékenységet. A fogyasztóvédelemre és a pénzmosás elleni küzdelemre összpontosító szabályozás külön előnye, hogy jó eséllyel ösztönözheti az innovációt a biztonságos és szabályozott termékek létrehozásában.

Bár a megfelelési költségek emelkedhetnek, a MiCA várhatóan egyenlő versenyfeltételeket teremt az egész EU-ban, emellett az Unió egész területén érvényes egységes engedéllyel egyszerűsíti a határokon átnyúló szolgáltatásokat. Az egységes szabályozás vonzaná a befektetéseket, és támogatná Litvánia fintech területén való vezető szerepvállalását.