Energiaválság: Svájc korlátozhatja az elektromos autók használatát

Az elektromos autók használatának korlátozását fontolgatja Svájc az orosz-ukrán háború okozta áramhiányra hivatkozva.

Az energiatakarékosságra irányuló intézkedése részeként a közép-európai állam egy olyan megszorító csomagot kíván életre hívni, mely korlátozná a ruhák mosási hőmérsékletét, illetve betiltaná a lombfúvók és a sífelvonók ülésfűtésének használatát. A korlátozások egyelőre a kezdeti fázisban vannak és nincs egy előre meghatározott ütemterv a bevezetésükre.

Az elektromos járművekre vonatkozó tilalmak a lépcsőzetes megszorító csomag harmadik szakaszában léphetnek életbe. Svájc egyébként azután vette fontolóra döntését, miután szeptemberben Kalifornia államában arra kértékék a helyieket, hogy kerüljék az elektromos járművek töltését. A nemrégiben kiadott kormányzati dokumentum kiemelte az elektromos autók korlátozott magánhasználatát és a sebességkorlátozás csökkentését:

„Az elektromos autók magánhasználata csak az elengedhetetlen utazások (pl. szakmai gyakorlat, bevásárlás, orvoslátogatás, vallási eseményeken és bírósági tárgyalásokon való részvétel) esetében engedélyezett”áll a tervezetben.

Svájcban az áram jelentős része vízenergiából származik, a téli hónapokban azonban a termelés lelasul, így az ország kénytelen a Németországból és a Franciaországból importált energiára támaszkodni. A földgáz kulcsfontosságú energiaforrás ezen államokban, az Oroszország ellenes szankciók pedig Európa-szerte energiahiányt váltanak ki. A fennálló helyzet orvoslására Németország szintén kidolgozott egy energiatakarékossági tervet, amely magába foglalja többek között az uszodák fűtésének korlátozását is. Az államban a középületeket legfeljebb 19 fokra szabad felfűteni, valamint lekapcsolták a műemlékek, épületek, szobrok, hidak, illetve a reklámhordozó felületek világítását is. Mindeközben a spanyol kormány már júniusban bevezette a gázár-plafont, ám az elszabadult energiaárakra hivatkozva a szakértők szerint további intézkedésekre is szükség lesz.

Kapcsolódó cikkeink: