Az ENSZ a diktatórikus államok kezébe adná az internetet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a diktatórikus hatalmak kezébe akarja adni az internet irányítását. Olyan országok rendelkezhetnének szabadon az internet hatalmával, mint például Kína.  

A világszervezet közgyűlése már jóváhagyta a Kína és Oroszország által támogatott határozatot, miszerint egy nemzetközi szakértőkből álló bizottságot fognak felállítani. Ennek a feladata az lesz, hogy az információs és kommunikációs technológiákat érintő bűncselekményeket megakadályozza.

Sokan viszont attól tartanak, hogy ez a lépés balul sülhet el, hiszen a már amúgy is diktatórikus nemzetek további cenzúrására használhatják fel a hatalmukat.

Az Egyesült Államok, az európai államok és a jogvédő csoportok attól tartanak, hogy ezzel megszűnhet a szabad véleménynyilvánítás, hiszen akár a kormányt érő kritikát is bűncselekményként határozhatják meg.

A Human Rights Watch azt nyilatkozta a határozatot benyújtó országokról, hogy „a Föld legelnyomóbb kormányainak förtelmes listája” majd hozzátette „jogi fedezetet biztosít az országok internetes áramszünetei és cenzúrái számára, miközben a szólásszabadság kriminalizálásának lehetőségét teremti meg”.

Kína már nagymértékben cenzúrázza és ha kell ki is kapcsolja az internetet a polgári lázongások idején. Emellett súlyosan elítéli az államot kritizáló társadalmi megnyilvánulásokat. Oroszország pedig épp néhány nappal ezelőtt tesztelte az orosz internet világhálóról történő lekapcsolását.

A kommunista Kína egy újabb aljas terven dolgozik, amellyel polgárait arra kényszerítené, hogy az internet használatához arcfelismerési tesztet végezzenek. Magyarul szólva, ha valaki bírálja a hatóságokat, nem kap netet. Majdnem 10 évvel ezelőtt látott napvilágot egy cikk (Cybersecurity Measures Will Mandate Government “ID Tokens” To Use The Internet’) azaz „A kibertér biztonsági intézkedései lehetővé teszik majd a kormány számára, hogy ID tokeneket használjanak az internethez” címmel. A cikkben a következőket fogalmazta meg a szerző:

A kiberbiztonság leple alatt a kormány arra törekszik, hogy lejárassa majd lezárja a meglévő internetes infrastruktúrát egy új, központosított, szabályozott világháló elérése érdekében”.

Az ENSZ csak ront a helyzeten

Az ENSZ most igyekszik legitimálni ezt az elnyomó rendszert, amely a diktatórikus államokat még nagyobb hatalommal ruházná fel. Ezek után bármilyen polgári kinyilatkoztatást bűncselekménnyé lehetne nyilvánítani. Elég az Egyesült Nemzetek Szervezetének csak azon lépésére gondolni, hogy a tömeges bevándorlás kritikája ma már gyűlöletbeszédnek van nyilvánítva.

Most már csak az a kérdés, hogy mi fog történni a 2020-as USA elnökválasztáson. Ha a Trump kormánynak sikerül megtartania az elnöki széket, az Egyesült Államok garantáltan figyelmen kívül hagyja majd az ENSZ ez irányú kísérleteit. Ha viszont a demokraták nyernek, már egészen más lesz a történet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.