Az ENSZ szerint Észak-Korea áll a KuCoin hackertámadás mögött

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint Észak-Korea áll a szeptemberi hackertámadás mögött, mely során a KuCoin tőzsdétől 281 millió dollárt loptak el. Az ellopott összeget a jelentés szerint az állam az atom- és rakétaprogramjának fejlesztésére fordította.

Néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy a KuCoin megtalálta azokat a hackereket, akik az elmúlt év szeptemberében szép kis összeget loptak el a kriptotőzsdéről. Akkoriban Johnny Lyu, a Kucoin vezérigazgatója azt állította, elég bizonyítékkal rendelkeznek a hackerek ellen, majd nem sokkal később visszaszerezték az ellopott pénz 80%-át. Most azonban egy teljesen új álláspont került felszínre, miszerint Észak-Korea áll a hackertámadás mögött. Ez az állítás pedig abból is fakadhat, hogy az állam valóban gyakran kerül címlapra hackertámadásai miatt, a hackerek pedig már több mint kétmilliárd dollárt loptak össze mindezidáig. Talán senki számára nem okozna nehézséget ennyi pénzt elszórni…

De vajon mit lép Észak-Korea, ha ekkora összeg van a tulajdonában?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé került bizalmas jelentésben az áll, hogy Észak-Korea a nemzetközi szankciókat ismét megsértette, és tovább folytatja atom- és rakétaprogramját az idei évben is. Az pedig nem okoz meglepetést, hogy az állammal szemben már másfél évtizede életbe lépett szankciók bizony oda vezetnek, hogy a kormánynak egy másféle alternatív forráshoz kell nyúlnia annak érdekében, hogy továbbra is finanszírozni tudja működését. Ezalatt a nukleáris programját és a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáinak fejlesztését értjük.

A korlátozások kibújása alól a számítógépes bűnözéshez fordul, és veri át áldozatait az interneten. A hackelés mellett az állam, hogy biztosra menjen, még konferenciákat is szervez, melyeken előadók százai mesélnek előszeretettel arról, hogyan lehet kijátszani az országot sújtó korlátozásokat, valamint hogyan lehetne pénzmosásra felhasználni a kriptovalutákat. A konferenciára azonban nem ajánlott elmenni, hiszen a résztvevő külföldi szakemberek könnyen a bíróság előtt találhatják magukat. Az elmúlt év novemberében az FBI például azért tartóztatta le az Ethereum platform fejlesztésén dolgozó Virgil Griffith-t, amiért előadóként beutazási kérelem nélkül jelen volt a konferencián.

Mindenesetre, Észak-Korea ENSZ-képviselete nem reagált az ENSZ felvetéseire, bár az biztos, hogy egyáltalán nem lesz könnyű kibújni a vádak alól.