Az ENSZ főtitkára elkötelezett a blokklánc technológia mellett

Az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint a szervezetnek fel kellene karolnia a blokklánc technológiát. Guterres úgy véli, hogy a blokkláncnak az ENSZ által használt technológiák között kell szerepelnie.

“Annak érdekében, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete megbízatásait hatékonyabban és gyorsabban tudja teljesíteni a digitális korban, olyan technológiákat kell alkalmaznia, mint például a blokklánc is, amelyek elősegíthetik a szervezet fenntartható fejlődésért kitűzött céljait”, mondta a főtitkár.

Nem ez az első alkalom, hogy Guterres a blokklánc technológia használatának előnyeiről beszél. Még tavaly júliusban létrehozta a „Digitális együttműködés testületét”, amely azonnal napirendre tűzte a blokklánc technológia bevezetésének lehetőségét.

2018 szeptemberében a főtitkár arról is beszélt, hogy globális szinten az emberek hogyan és milyen mértékben vesztették el a nemzeti intézményekbe és az államokba vetett bizalmukat. Véleménye szerint a blokklánc technológia alkalmazása óriási előrelépést jelenthetne és hozzájárulhatna a bizalom visszaszerzéséhez. A kriptovalutákról viszont kifejezetten kritikusan beszélt. Azt nyilatkozta:

A szervezett bűnözői hálózatok lassan mindannyian a sötét interneten kereskednek. Profitálnak a titkosítás használatából és óriásit szakítanak az anonim kriptovalutákkal történő kifizetésekből, amellyel az illegális kereskedés forgalmát növelik.”

Hasonlóképpen nyilatkozott még idén augusztus végén az Egyesült Nemzetek Kábítószer Ellenes és Bűnözési Hivatalának vezetője, Neil Wals is. Arra figyelmeztetett, hogy a kriptovaluták jelentősen megnehezítik a pénzmosás elleni küzdelmet.

Az ENSZ és a blokklánc egyesülése

Guterres megalapította a digitális együttműködési programot, ezzel az Egyesült Nemzetek egy újabb lépést tett a blokklánc technológia bevezetése és használata felé. Az ENSZ december elején egy blokklánc pénzügyi szolgáltató céggel kötött együttműködési megállapodást. A partneri kapcsolat célja nem más volt, mint egy blokklánc alapon működő eszköz elindítása, mellyel a migráns munkavállalók illegális foglalkoztatása és kizsákmányolása ellen lépne fel a szervezet Hongkongban.

Idén áprilisban az ENSZ légi közlekedésre szakosodott ügynökségének elnöke jelentette be, hogy a légi közlekedési rendszer átalakítására és a károsanyag kibocsátás csökkentésére kívánnak blokklánc technológiát használni. Júliusban pedig egyes jelentések arra hívták fel a figyelmet, hogy az ENSZ a fenntartható városfejlesztés blokklánc megoldásain dolgozik Afganisztánban.