Érdekes hasonlóság a bitcoin és az arany árfolyama között

A bitcoin és az arany árfolyama az elmúlt hónapban nagy mértékben megegyezett egymással. Vajon létezik kapcsolat a két árfolyam mozgásai között?

Bitcoin vs arany

A bitcoin és az arany közötti párhuzam felállítása nem új dolog. Már évek óta folyik a kettő közötti összefüggés tanulmányozása. Sőt, a bitcoin és az arany árfolyama közötti korrelációt már több száz elemző próbálta megfejteni, több-kevesebb sikerrel. Valaki úgy gondolja, hogy a kettő között negatív korreláció létezik, mások pedig azt állítják, hogy a bitcoin árfolyama hosszútávon rendkívül hasonlóan fog alakulni az aranyéhoz. Az elmúlt hetek árfolyam növekedése olyan előrejelzéseket is eredményezett, melyek szerint a bitcoin 25-35-ször gyorsabban fog növekedni az aranynál. Az elmúlt 30 napban azonban a két árfolyam között kísérteties hasonlóságnak lehettünk tanúi. Ennek következményeként a bitcoin „digitális arany” megnevezése egyre megalapozottabbnak tűnik.

Az elmúlt 24 óra hatalmas esésétől eltekintve valóban rendkívüli hasonlóságot figyelhetünk meg a két grafikon között:

Van jelentősége a furcsa egybeesésnek?

Feltevődik a kérdés, hogy mi a jelentősége ennek az egybeesésnek. Az biztos, hogy az ilyen összefüggések pozitívan hatnak az olyan befektetőkre, akik szerint a bitcoin árfolyama egyelőre túlságosan ingadozó. A fenti ábrákból jól látható, hogy vannak periódusok, amelyekben a bitcoin árfolyama egy cseppet sem ingadozik jobban az aranyénál. A jelenlegi kriptovaluta befektetőkre viszont véleményem szerint semmilyen hatást nem gyakorol a bitcoin és az arany árfolyamának hasonlósága.

Az évek során a bitcoinnak sikerült egy futurisztikus digitális fizetőeszközből egy komoly értékmegőrzővé is fejlődnie. Még az arany csupán értékmegőrzőként szolgál, a bitcoin ennél sokkal több. Úgy gondolom, hogy a kettő árfolyama közötti véletlen egybeesés csupán átmeneti, hiszen a bitcoin számára rengeteg dolgot tartogat még a jövő. Az arany viszont soha nem lesz több értékmegőrzőnél. Sőt, a bitcoin egyre gyorsabb terjedésével inkább gyengülni fog az arany értékmegőrző pozíciója. Persze évekig fog tartani még a jelenlegi arany dominanciát sikerül megtörni, azonban a bitcoin folyamatos fejlődése és gyorsuló terjedése talán fel fogják gyorsítani a folyamatot.

Az idei év első fele rendkívül jót tett a kriptoközösség számára. Visszatértek a bitcoinnal kapcsolatos optimista előrejelzések, egyre többen próbálnak megismerkedni a kriptovaluták világával és egyre több helyen alkalmazzák a kriptovalutákkal való fizetési módszereket is. Ha a lendület megmarad, bátran kijelenthetjük, hogy a bitcoin a jövő aranya.


🤬 Cenzúramentes eszmecsere: https://www.facebook.com/bitcoinbazis/
📰 Értesülj azonnal a friss hírekről: https://t.me/bitconbazishirek
🦅 Csipogj ránk itt is: https://twitter.com/BitcoinBazis
🔰 Kezdőknek: https://www.bitcoinbazis.hu/utmutato/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.