Erdogan török elnök hadat üzen a bitcoinnak

Recep Erdogan török elnök háborút hirdetett a bitcoin ellen. A kriptovaluták használatának áprilisban elrendelt betiltása után az államférfi a digitális líra bevezetése előtt a pénzügyi ellenőrzés érvényesítésére törekszik.

Erdogan azt mondta: “Háborúban állunk a bitcoinnal. Mert mi a saját pénzünkkel folytatjuk az utat, ami az alapvető identitásunk ebben a kérdésben”.

Az elnök a 81 török tartomány képviselőivel tartott nemzeti ifjúsági találkozón nyilatkozott, miután kérdéseket tettek fel neki a kriptovalutákkal kapcsolatos megítéléséről.

Sok török fordult a kriptopénzek felé, miután a török líra valóságos mélyrepülést folytat immár évek óta. A kriptopénzek egyre gyakrabban válnak beszédtémává Isztambulban, így az állam kénytelen azok szabályozásával is foglalkozni kell, főleg úgy, hogy Erdogan elnök eltökélte 2023-ban elstartol az ország digitális valutája.

Miért ellenzi Erdogan a bitcoint?

A Török Köztársaság Központi Bankja (CBRT) a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanáccsal (TÜBITAK) együtt szabályozott digitális valuta bevezetésére irányuló lépést a kriptovaluták népszerűségének robbanásszerű növekedése ösztönözte az országban.

A kriptovaluták elfogadása a 2018-as török adósságválságra vezethető vissza, amikoris az országot a hitelminősítők a földbe döngölték. Ahogy a líra értéke 10%-kal zuhant, a kriptopénz vásárlási volumen Törökországban 60%-kal megugrott. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a törökök mintegy 20%-a használ kriptovalutákat akár fizetési tranzakciókhoz, akár hosszú távú befektetésként.

A válság arra késztette a régóta hivatalban lévő Erdogant, hogy új gazdaságfejlesztési keretet állítson össze a török gazdaság 2023-ig történő helyreállítása érdekében.

A digitális lírára másnéven CBDC-re vonatkozó javaslatok e terv kulcsfontosságú részét képezik, azzal a céllal, hogy a CBRT monetáris ellenőrzést biztosítson a kriptopénzek már-már megállíthatatlan elterjedése felett.

Mivel a török kormány alig várja, hogy átvegye az ellenőrzést az országból kiáramló tőke és az átutalások felett, úgy tűnik, Erdogan úgy döntött, hogy a digitális líra felsőbbrendűségének érvényesítésére a legjobb stratégia a kriptovaluták elleni háború.

A török jogszabály célja az, hogy kiterjessze a védelmet az ingatag kriptopiacok befektetőire – az USA és az Egyesült Királyság mintájára kialakított adórendszer bevezetésével, valamint a pénzmosás elleni küzdelemre szánt mechanizmusokkal.